Фирма от Крибул 35 г. ще добива гнайс на 48,2 дка до уникалното светилище “Скрибина”

Милдет Шишков от сатовчанското с. Крибул вчера получи от Министерския съвет концесия за добив на скално-облицовъчни материали – гнайси, от находище Скрибин. “Милдет Шишков-ЗСНМ” ЕООД ще обработва площ с размер 48,2 дка. Концесията е за 35 г., през които се очаква Шишков да внесе в държавната хазна и бюджета на община Сатовча концесионна такса в размер на 480 000 лв. За осигуряване на производствената си дейност ЕООД-то предвижда да инвестира 151 000 лв.
Фирмата, която се занимава с добив на гнайс от 8 г., ще прави рудника близо до мистичното светилище “Скрибина”, от което го отделят само
няколко скали. Светилището е известно с легендата си за черната змия, която пази тясна скална арка. През арката хората се провират за здраве и на тръгване закачат в горичката под скалата връхните си дрехи заедно с всички болести, поради което по клоните висят хиляди палта и шуби.
Тепърва вярващите обаче ще бъдат стряскани от ударите на хидравличния чук и работата на багерите, булдозерите и самосвалите, с които скалната маса ще се добива и извозва до съществуващата база на фирмата в с. Крибул. Работата ще е усилена, защото концесионерът е предвидил минимален годишен добив от 22 500 кв.м плочи и е обещал работа на 10 души от селото.
В Крибул концесия за добив на гнайс има още от 2005 г., когато пернишката фирма “Фемили Филибев-сие” получава право до 2040 г. да вади скална маса от 101 дка, до момента обаче са разработени само 7 дка, а от много време работата почти напълно е спряла.
Бъдещ концесионер в Югозапада се очертава и столичната “Орбелус Консорциум” ООД, която вече е с картбланш да проучва строителни материали в площта “Ботушчето” в гр. Добринище. МС й отпусна 1 г., през която титулярят ще вложи 25 000 лв., за да прецени има ли нещо ценно в тази местност. “Орбелус Консорциум” е доста любопитна фирма. Регистрацията й е в апартамент в столичния кв. “Люлин”, основната й дейност е добив на трошен камък, чакъл и пясък, а управител е Светла Манолева. Консорциумът е със скромния капитал от 6400 лв., а съдружници в него са “Вест-карго” ЕООД и “Инерт груп комерс” ЕООД. Според Търговския регистър от 1 септември тази година дружеството е със запор и дадено на съдебен изпълнител заради задължение от 28 195 лв. и 571 лв. лихви по него. Запорът е наложен в полза на старозагорското дружество “КиП 08” ООД със съдружници Петър Петров и Красимир Домусчиев.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *