HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Фирма поиска 2 паркоместа в топцентъра на Благоевград за станция за зареждане на електромобили

Да се освободят две паркоместа в центъра на Благоевград, на паркинга зад сградата на РЗИ, на частна фирма за станция за зареждане на електромобили, ще обсъждат общинските съветници на редовното си заседание на 26 май. Искането е от софийското дружество „еМобилити Интърнешънъл“ АД, което в заявлението си обяснява, че се изгражда единна система в цяла Европа, а те са ангажирани с реализацията в България, Румъния, Македония, Сърбия и Албания.

Към момента в община Благоевград няма още регистрирани електромобили, които да са само на ток, без алтернативно гориво, но в страната в края на 2016 г. те са били 318, а тенденциите са през тази година да стигнат 468. Цената им е все още е доста висока – около 50 000 лв., но тенденциите са за по-масовото им навлизане в бита заради икономичност и опазване на околната среда.

Миналата година държавата отпусна 1 680 000 лв. на общините за закупуване на такива автомобили и община Разлог първа в Пиринско се възползва от възможността да се сдобият с електромобил. Председателят на ОбС Радослав Тасков коментира, че община Благоевград също има интерес в тази посока и най-вероятно ще кандидатства за средства за електромобил – за нуждите например на общинската охрана.

В Благоевград вече има една станция за зареждане на електромобили в началото на жк „Струмско“, до един от големите магазини там, втора е пред пускане до края на седмицата.

Съветниците на Благоевград ще умуват и дали да дадат право на безплатно паркиране в „синя зона” на електромобилите и така да активират интереса на благоевградчани към ползването на безвредните за природата коли. Столичният общински съвет преди месец е направил същото.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *