Топ теми

Фирми от Благоевград, Сандански, Симитли с апетитни горски заменки от типа „кон за кокошка”, сред собствениците им бивш кмет, неуспял политик, участници в санирането…

6 фирми, свързани пряко с Югозападна България, влязоха в черния списък на Министерството на земеделието и храните като длъжници на крупни суми, които получили като държавна помощ за горски заменки. Министерството изчисли, че те и още 97 фирми ще трябва да върнат над 80 милиона лева по общо 103 сделки, засягащи 478 държавни горски имоти, главно по Черноморието и в Пиринския край.

В списъка няма конкретни данни коя фирма с колко декари се е облагодетелствала и каква сума трябва да връща, липсват и данните на фирмите, поради което е невъзможно локализирането на част от тях, така че тук ще посочим само някои от тях.

Пари по скандалните заменки, извършени в периода 2007-2009 г., ще връщат собствениците на „Аква терма” ООД – банскалията Павел Димитров Джупаров  и брат му Михаил. Фирмата е регистрирана през 2008 г. с капитал от 5000 лв.

Павел Джупаров през 2007 г. бе кандидат за съветник от Зелената партия, а през 2016 г. участва в санирането на 3 блока в Благоевград начело на „Финстрой” ДЗЗД. Според данни от Търговския регистър името на брат му Михаил Джупаров пък се свързва с 5 дружества, най-новото от които е регистрираното този април в София „Факторинг хъб” ЕООД.

В заменките е участвала и “ВАВЕЛ 2004” ЕООД. Фирмата вече е заличена, но данните за нея са останали. Тя е основана от бившия кмет на Симитли Васил Крумов Георгиев през 2014 г., на ул. „Пеньо Пенев” №3 в Симитли. С името на Васил Георгиев се свързват още 3 фирми – „Стройком” ЕООД, „Елитстрой 2018” ООД и Малеш турс” ООД.

В “Елитстрой 2018” ООД Георгиев е мажоритарен собственик на капитала с 49 999 лв., 1 лв. е участието на Христина Спасова Георгиева, а управител е съпругата му Изабела Георгиева.

Туристическата “Малеш турс” ООД е единствена фирма на Васил Георгиев с регистрация в Струмяни и в нея той е съдружник със Симеон Бориславов Вангелов.

“ДЖИ и ЕЛ САТ” ООД е следващата фирма, която ще връща пари. Тя е благоевградска, със съдружници Георги Александров и Лъчезар Белинчев. Александров влиза в ООД-то с фирмата си ЕТ „Шико-9-Георги Александров”, а Белинчев – с ЕТ „Лъчезар Белинчев 41”. Г. Александров е управител още на „Глобал строй” ЕООД, „Уинд Енерджи” ООД и „Форест-2009” ООД.

В списъка е и санданската “Изгрев 05” ЕООД. Регистрирана е на ул. „Башлийца” 9, ет. 1, и се занимава с търговия. Управител е  Стоян Димитров Вангелов, свързан общо с 6 фирми. Сред тях е “Ди Ди Ви”, собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc, която от създаването започва да изкупува атрактивни имоти в курортни зони около Сандански, Ловеч, Елена, Берковица и Каварна.

Апетитни заменки е правила и „Мелничен комбинат Рила – С.Т.Х.” АД. Бившият соцгигант беше приватизиран от Тодор Мицев. През 2008 г. той го продаде на полското дружество “Парк Рич” за 6 500 000 евро. На стратегическото място – кръстовището на централните булеварди “Д. Солунски” и “В. Левски”, където се намира имотът от 17 декара, трябваше да бъде изградена модерна 4-етажна сграда с 500 паркоместа, киносалон, заведения за хранене, магазини и офиси. Компанията обаче не можа да се сдобие със строителна виза от общината и след като задлъжня на хазната с над 500 000 лева неплатени данъци и такси, напусна страната ни. По-късно силозите на бившия мелничен комбинат бяха взривени за сметка на община Благоевград като превантивна мярка да не попадне някой под руините им.

Сред фирмите, облажили се от заменките, тип „кон за кокошка”, има и едно физическо лице. Това е Георги Димитров Ласков, собственик на регистрираното в Добринище “Джордан СПА груп” ЕООД.

Уведомление от Министерството на земеделието, че трябва да връща пари, вече е получило и кюстендилското дружество “Патрай” ЕООД с едноличен собственик на капитала Антон Боянов Вергилов. Същият е свързан с 18 фирми, сред които е и „Пауталия турс“ АД, с изпълнителен директор Антон Боянов, кум на разстреляния бос на ВИС Васил Илиев, която от години трупа дългове към общината за такса битови отпадъци.

В Перник от заменките се е възползвала “ЕЛ ЕМ ИМПЕКС” ЕООД. За заменките на фирмата се знае още от 2010 г., когато Софийска градска прокуратура прекрати разследването срещу бившия министър на земеделието Нихат Кабил и бившия директор на Агенцията по горите Стефан Юруков. Нихат Кабил бе обвиняем за неизгодни заменки на стойност 115 милиона лева, а Стефан Юруков бе обвинен, че е ощетил държавата с 60 милиона лева. Третият обвиняем беше бившият изпълнителен директор на Държавното горско предприятие Илиян Симеонов.

9 години по-късно заменките отново излизат на дневен ред след констатацията на Брюксел, че чрез тях се предоставя нерегламентирана държавна помощ на фирмите. В някои от сделките има терени, които са продадени много под пазарните цени в съответните региони. От приключилата проверка на ЕК става ясно, че българското законодателство, което е позволило замяната на частни горски имоти с държавни, е несъвместимо с нормите на ЕС за държавната помощ. 

От ЕК смятат, че действащите закони са дали селективно предимство на фирми по отношение на заменките и това е довело до нарушаване на конкуренцията в рамките на единния пазар.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *