Фишове на КАТ падат пред съда заради сериозни грешки

Глоби от КАТ за превишена скорост падат в съда заради сериозни пропуски в електронните фишове. В голяма част от тях липсва описание как може да се обжалва санкцията и магистратите считат, че това нарушава правата за водачите. Често полицаите пропускат и да уточнят кога, къде и с коя точно камера е бил заснет даден нарушител и така той впоследствие остава ненаказан.

Светозар Топалов получил електронен фиш, защото е шофирал с 80 км/ч при ограничение 40.

„Става въпрос за четирилентов път. Не съм нарушил правилата за движение”, твърди мъжът.  

Това е и причината да реши да обжалва санкцията в съда. Във фиша обаче липсвала информация как може да го направи.

В крайна сметка точно това е причината за отмяна на наказанието от съда.

„В електронните фишове задължително трябва да бъде посочено пред кой орган се обжалва актът и в какъв срок. Трябва да бъде посочен номерът на техническото средство и трябва да бъдат отбелязани както неговата изправност, неговият номер, така и мястото, на което и извършено нарушението и скоростта, с която се твърди, че е извършено”, обясни адвокатът Мария Янева пред NOVA.

В практиката й в последните месеци са десетки фишовете от КАТ, които са паднали в съда заради пропуски от страна на „Пътна полиция”.

„Има издадени 37 електронни фиша, които са на обща стойност 6900 лв.”, каза Янева.

Единият от тези фишове е бил отменен заради липса на информация дали измерва вярно скоростта. Други – заради липса на информация както за вида и номера на камерата на КАТ, така и за началото и края на работата й.

От Българския институт по метрология – институцията, която ежегодно проверява дали камерите на КАТ измерват скоростта правилно, посочват в писмена позиция, че МВР е отговорната институция, която трябва да заяви проверка в института за всеки от уредите. И че са извършени всички проверки на уреди, които са поискани от вътрешното министерство.

А от МВР бяха лаконични: „Всички технически средства са преминали преглед за вярно измерване на скоростта. Става дума за единични случаи, които няма да коментираме.”

Светозар Топалов пък обещава да обжалва всяка бъдеща санкция от КАТ, дори да е бил в нарушение.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *