HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Фолкзвездата Ивана посетила тайно Говорещата със змии баба Хава от Сатовчанско

Преди няколко седмици известната фолкпевица Ивана посети село Крибул в община Сатовча, за да се срещне с лечителката баба Хава. Тя е известна още с прозвището Говорещата със змии, тъй като е пазителка на древен ритуал за изцеление при Светилището на змията край селото.

Ивана прекарала доста време при лечителката, но така и не пожелала след това да каже какъв проблем я е довел в Крибул. Близки до баба Хава предполагат, че Ивана си е ляла куршум при Говорещата със змии. Лечителката, която е в странна мистична връзка с тъмната змия от светилището над селото, задължително лее куршум на хората, които я търсят за помощ. Обикновено го прави три дни подред, като този ритуал е придружен от още по-тайния обред на самото светилище.

Твърди се, че баба Хава лее куршум дотогава, докато нагорещеното олово спре да пращи във водата, което означава, че проблемът си е отишъл от човека. Най-голямо е пращенето при стресови ситуации. Затова и хората от Крибул допускат, че Ивана е дошла при баба Хава, за да се отърве с някое свое притеснение, породено я от професията й, я от личен или здравословен характер. Звездата на фолка споделила, че не разполага с време, за да изпълни и ритуала по преминаване през провиралката при Светилището на змията, където трябва да се отиде три дни подред.

Мистичното място  се намира на около 4 километра от Крибул и се пази от столетия от голяма тъмна змия според преданието. Само лечителката баба Хава може да „говори” с нея и да измолва от змията лек и здраве за хората. Способностите си за изцеляване наследила от своята майка, като се съгласила да ги научи едва след като самата тя оздравяла от рак на черния дроб и дебелото черво. Подобни способности се предават само по кръвна линия, споделя баба Хава.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *