„Фолклорна магия” превзе Банско, над 2000 участници пристигнаха в курорта, занаятчии опънаха сергии

С изпълнение на децата от Общинската лятна школа в Банско с ръководител Марин Бърдарев в зимния ни курорт стартира второто издание на националният фолклорен фестивал за народно творчество „Фолклорна магия – Банско 2019”.

Събитието бе открито от кмета на Банско Георги Икономов, който пожела успех на всички участници в надпреварата. Пред репортер на „Струма” градоначалникът призна, че не е вярвал в успеха на фестивала поради многото подобни, които се организират из цялата страна

„По природа съм малко скептик и винаги, когато дойде някой с нова идея, гледам предпазливо, защото в България се правят вече много фестивали навсякъде и на всякакви теми. Мислех, че няма да е успешен и ще е поредният фолклорен фестивал, каквито има стотици може би в страната, но за мен е радващо, че той става един интересен, цветен фестивал, връщащ ни към българските традиции и обичаи. Банско винаги ще бъде дом на това изкуство, на тази музика, на тези танци, които са истинските, българските. Няма никаква дилема – дали Банско да бъде модерен курорт, дали да пази традициите. Ние доказваме, че и двете неща са в синхрон”, каза Георги Икономов.

Над 2000 участници от цялата страна ще се съревновават в четири категории: „Фолклорни виртуози“ – инструментално изпълнение на индивидуални участници и групи; „Нашенски славей“ – вокално изпълнение на индивидуални участници и групи; „Дръж се, земьо“ – танцово изпълнение на танцови състави и клубове за народни танци; „На мегдана“ – представяне на стари обичаи и традиции от фолклорни групи.

И тазгодишното издание на фестивала събра десетки занаятчии от цялата страна, които изложиха своите творби на Алеята на занаятите. Сред тях бе и Снежана Алишанова от Сандански, която след 10 години работа в Гърция се е завърнала в България, за да се отдаде на своето хоби – плетивата. Красиви карета, вълнени чорапи с фолклорни мотиви и още много други неща, изработени от ръцете й, е изложила в своя кът сръчната санданчанка. Любовта й към българското, към този позабравен вече занаят, предаден ни от нашите баби, я задържали в България. Дошла за сватбата на своя племенник, която е организирана според старите български традиции и обичаи. По желание на младоженеца всички негови лели били облечени в народни носии. Преживяното така разтърсило Снежана, че у нея се зародила любовта към плетенето, везането, към българските корени.

„Тази сватба ме промени и осъзнах, че искам да се занимавам с нещо по-духовно, да продължа в тази посока. Моите корени са тук, родом съм от село Яково, но живея в Сандански. Тази сватба така ме разтърси, че взех решение окончателно да се върна. Когато взех решението, полетях, почувствах се духовно одухотворена. Винаги имам заплетен чорап и когато се чувствам напрегната, не знам кое да започна първо, сядам за 15 минути и всичко ми се избистря в главата. Успокоява ме и ми помага да се отпусна. Мисля, че и хората започват да ценят повече българското. Сега има бум в правенето на носии, които се подаряват на нашенци, които живеят в чужбина. Много се купува за деца, макар че не вярвам те някога да се върнат в България, но това може би ще им помогне да съхранят българското в себе си”, казва Снежана.

По-голямата част от колегите й, разположили своите ръкоделия и творби на Алеята на занаятите, са били в курорта и миналата година. Те се надяват на хубаво време, тъй като на миналогодишното издание то не е било много благоприятно.

„Миналата година времето беше много лошо, имаше много вятър, дъжд, хората нямаше как да излязат и се надяваме тази година то да е по-благосклонно”, сподели Даниела Колева, дошла чак от Габрово. Половин час преди старта на фестивала градският парк бе почти празен и нямаше много хора. Минути преди началото обаче пред централната сцена се препълни с народ в очакване на първите изпълнения от конкурсната програма. Търговци споделиха, че това е типично за начало на фестивала.

Край на фестивала ще бъде сложен утре, когато ще бъде направена и възстановка на Освобождението на Банско от 1912 година. От Пирин ще слязат хайдутите, които ще обявят Освобождението на града.

 ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *