Фон дер Лайен: До три седмици ще има скок на случаите с COVID-19

„Данните от Центъра за контрол и превенция на заболяванията показват, че вирусът бързо се разпространява в цяла Европа, ние сме дълбоко във втората вълна. В момента все повече хора се заразяват”, каза ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен. И предупреди, че се очаква броят на инфектираните да скочи рязко в следващите 2-3 седмици, предава NOVA.

Фон дер Лайен, подкрепена от своя научен съветник Питър Пайът, заяви, че ще призове лидерите на държавите членки да осигурят по-добро споделяне на данни чрез платформата, създадена от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

„Това ще ни помогне да разберем къде например може да бъде организиран капацитет на интензивно отделение или трансгранична грижа за пациенти, когато е необходимо”, допълни Фон дер Лайен. Германия вече е започнала да приема пациенти от претоварени болници в Белгия и Нидерландия.

Фон дер Лайен, която е работила като епидемиолог преди да влезе в германската политика, заяви, че ще създаде платформа за националните научни съветници от 27-те държави-членки на ЕС, за да споделят своите планове.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *