HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Фразата, която спира всички клюки

“Представяш ли си, съпругът й какво направи…“, „Видя ли колко зле изглеждаше вчера?“, „Всъщност той не е чак толкова добър специалист.“, „Децата им са толкова невъзпитани!“

Всички сме чували подобни фрази и за нещастие сме участвали в разговори зад нечий гръб. Хората обичат да клюкарстват. Скорошно проучване разкрива, че обсъждането на интимни детайли за някого съставлява около 80% от разговорите ни.

Защо хората обичат да клюкарстват?
Според психолози, главната причина, поради която го правим е желанието ни да опростим процеса по формиране на социални връзки с останалите.
Най-силният инструмент, който може да свърже двама или повече човека, е именно неприязън към трета страна.
Хората усещат една определена тръпка, когато си споделят конфиденциална информация, пише факти.бг.
Има клюкари, които се радват на неуспеха или грешките на другите, сравняват се с тях или с хора, които са значително по-неуспешни от тях.
Как можем да го спрем?
Сякаш клюките са навсякъде около нас и не можем сами да откажем хората от този вреден навик. Но психолозите са открили една фраза, която може да ги спре на мига. Винаги, когато някой се опита да ви въвлече в негативен разговор за друг човек, ги попитайте:

„Защо ми казваш това?“
Изглежда просто, нали? Просто и много ефективно.
Първо, този въпрос изтрива всички егоистични цели на клюкаря.
Второ, тази фраза кара другия човек да разбере, че не се интересувате от подобен тип разговори.
Клюките не са никак безвредни. Думите имат страшна сила. Разпространението на клюки и лъжи за някого може да има унищожителни последствия. Важно е да помним, че когато клюкарстваме, нараняваме друг човек, директно или не. Така че, следващият път, когато някои се опита да ви накара да клюкарствате, запомнете лесната фраза „Защо ми казваш това?“ и тя може да спре всички мръсни клюки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *