Франция изпраща на САЩ втора Статуя на свободата

Франция ще изпрати на САЩ нова статуя на свободата на 7 юни, съобщава Le Journal du Dimanche. Статуята ще пристигне в Ню Йорк на 4 юли, Деня на независимостта на САЩ, и представлява историческите връзки между Франция и САЩ. Статуята ще бъде много по-малка от голямата си сестра, достигайки 2,83 метра.

Статуята на свободата, която днес може да се види край бреговете на Ню Йорк, е подарък от Франция от XIX век в чест на първото столетие от независимостта на САЩ. „Искахме да се свържем отново с тази френско-американска история“, каза френският посланик в САЩ Филип Етиен, добавяйки, че Статуята на свободата „е двоен символ на свобода, но също така и за добре дошли“.

Le Journal du Dimanche съобщава, че когато идеята е била замислена през юли 2019 г., тя е трябвало да покаже на САЩ, че „Франция остава лоялна на духа на приятелство“ между двете страни, възникнал в общата им история. Франция подкрепя това, което ще стане САЩ в Американската война за независимост.

Проектът обаче беше отложен поради пандемията от COVID-19 и е рестартиран през зимата. Статуята ще бъде показана при отпътуването й от Париж, а след това ще бъде посрещната тържествено при пристигането й в САЩ в Ню Йорк и след това, когато достигне дестинацията си на 14 юли.

Паметникът ще бъде поставен в градината на резиденцията на френския посланик във Вашингтон, окръг Колумбия, където ще остане в продължение на десет години като заем от Conservatoire du Quai d’Orsay.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *