Франция може да изисква отрицателни PCR тестове за тези, които искат да се приберат от Великобритания

Френският президент Еманюел Макрон каза днес на видеоконферентно правителствено заседание, че Франция може да въведе “системни тестове” като условие за връщането на френски граждани от Великобритания за празниците, предаде Асошиейтед прес.

Макрон, който също е заразен и който е в стабилно състояние, работи дистанционно от Елисейския дворец, докато се възстановява.

Той заяви, че “проблематичната вирусна мутация”, установена в Южна Англия, е накарала британските власти да “вземат извънредни решения в събота и да ускорят налагането на затваряния и ограничения”.

Франция спря до сряда всички пътувания и превози на товари от Великобритания.

Макрон потвърди, че може да се изискват PCR-тестове за френските граждани, които искат да се върнат на родна земя. По думите му властите може да поискат представяне на отрицателни PCR-тестове при пристигане във Франция. Говорителят на френското правителство Габриел Атал каза пред репортери след заседанието, че “определен брой вирусни щамове се анализират постоянно” от френски учени.

“Разновидността, установена във Великобритания, не е открита във Франция през последните дни, но това очевидно не значи, че тя не се разпространява в нашата страна”, заяви той. “Напълно възможно е тя да се разпространява във Франция”, каза Атал.

Говорителят защити решението на Франция да затвори границата си с Великобритания, като каза, че целта на 48-часовата мярка е да се даде достатъчно време за преговори в Европа. По думите му се очаква ваксинацията във Франция да започне до неделя. Той потвърди, че първо ще бъдат ваксинирани обитателите на домовете за възрастни хора.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *