Франция обсъжда задължителна имунизация, Израел започва поставяне на трета доза

Сайтът “Доктолиб”, на който може да се насрочи час за поставяне на ваксина, се претовари няколко минути след началото на снощната реч на президента Макрон и остана недостъпен за половин час по време на изявлението и след него, отбелязва френският в. “Фигаро”. Президентът обяви задължителна ваксинация на медицинските служители,работещи с уязвими лица и разширяване на обхвата на действие на санитарните паспорти. Освен това той постави края на здравната криза като условие за реформата на пенсиите, подчертава френското издание.

Немислима допреди няколко месеца, задължителната ваксинация на всички французи вече е част от опциите пред френския президент, подчертава френският в. “Паризиен”, коментирайки речта на президента.

Макрон премина първата бариера с обявяването на задължителна ваксинация за здравните работници. Дали това не е начин да се подготви обществеността за прилагане на тази мярка към всички, пита изданието.

Прилагането на новите здравни правила може да се окаже сложно в къмпинги, ваканционни клубове или хотели. Но въпреки тази несигурност, много представители на свързаните с туризма дейности изразиха задоволство, надявайки се, че новите мерки ще им позволят да работят през важните почивни сезони, отбелязва френският в. “Монд”.

Депутатите от Консервативната партия са доволни от съобщението на премиера Борис Джонсън за предстояща отмяна на ограниченията във Великобритания. Мнозина британци обаче не са, подчертава в. “Гардиън” в редакционна статия.

Хората искат ясни, последователни сигнали по време на пандемия; обществото не може да оцени реалната заплаха – това е работа на правителството. А въпреки призивите за лична отговорност, реалното послание на правителството на Джонсън, което премахва предпазните мерки, е, че здравните мерки вече не са важни. Това ще доведе до повишаване на броя на заразените, хоспитализираните и дори починалите и може да претовари националната здравна служба, предупреждава британското издание.

Междувременно израелското здравно министерство започна от вчера да предлага трета доза от ваксината на BioNTech/​Pfizer на възрастни с компрометирана имунна система, пише в. “Вашингтон пост”. Според здравни експерти това може да бъде първа фаза от експеримент за предоставяне на подсилващи дози на възрастните и най-уязвимите. Все още не е взето решение за поставяне на трета доза на цялото население на страната.

В глобален план стремежът за поставяне на подсилващи дози се сблъска със съпротивата на СЗО и правозащитни групи, според които приоритетът трябва да бъде поставяне на първа доза на най-уязвимите по целия свят.

След рекордно бързата си ваксинационна кампания обаче, Израел регистрира нарастване на броя на случаите на коронавирус, дължащо се на силно заразния вариант Делта, открит за пръв път в Индия. Представители на “BioNTech/​Pfizer” са се срещнали в събота с високопоставени представители на американските здравни власти, препоръчвайки поставянето на трета доза на уязвими възрастни в срок от 6 до 12 месеца след поставянето на втора доза.

Решението на здравните власти на САЩ ще зависи от предоставените от “BioNTech/​Pfizer” данни, показващи необходимостта от подсилваща доза, заявиха чиновници, цитирани от в. “Ню Йорк таймс”.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *