Франция се готви за поредна събота на протести

Франция е в пълна мобилизация в навечерието на поредна събота на протести. Драконовски мерки за сигурност и мащабни операции на силите на реда. Въпреки, че правителството отмени данъка върху горивата, недоволството на “Жълтите жилетки” продължава.

Близо 90 000 представители на силите на реда са ангажирани в утрешния ден. Жандармерията вади за първи път в Париж и бронирани автомобили, използани предимно за военни цели. Френската столица се барикадира. Много търговски и туристически обекти ще останат затворени, в това число и символа на страната  – Айфеловата кула. 8 000 полицаи и жандармеристи щe бъдат разположени около големи площади и знакови сгради. В действие при нужда ще влязат и 14 бронирани автомобила,

“Обръщам се към онези, които причиняват проблеми сред “Жълтите жилетки”, които предизвикаха насилие, към престъпниците, които се включиха в протестите. Ще им отговорим по най-непоколебимия начин”, каза френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастане.

Според вътрешния министър екстремистите, които вандалстват са едва 10 000 и не могат да представляват целия френски народ. Анализаторите и медиите пък са на мнение, че правителството подцени гнева на “Жълтите жилетки”, като всеки отговор на Макрон е вече закъснял. Властите призовават в събота парижани да не излизат навън, освен при необходимост.

От хаоса в страната се възползваха и други социални групи. Арести и насилие през седмицата белязаха учебни заведения в цялата страна. Студенти протестират срещу скъпите такси и образователните реформи. Бунт се наддига и сред социалните и транспортни работници. Полицейски синдикати също ще стачкуват.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *