Французин, доктор по химия, пропътува 2000 км с колело, натоварен с 50 кг инструменти, за да учи музика при преподавателя в НХГ – Благоевград Хр. Златков

Французинът Антон Курутчет /Antton Curutchet/ пропътува 2000 км с колело, за да учи музика в Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград. Вчера сутринта, натоварил целия си багаж от общо 50 кг на велосипеда, чужденецът паркира пред училището и се превърна в атракция за ученици и учители. Оказа се, че Антон идва на урок при музикалния педагог и изтъкнат акордеонист Христо Златков. Самият учител популяризира народната музика, като прави видеоуроци и качва виртуозните си изпълнения в YouTube. Антон вижда клипчетата, свърва се с преподавателя през Фейсбук и така се озовава в НХГ.

Още с влизането си 27-годишният французин, идващ от региона на баските, се превърна в любимец на всички. С истинска непринуденост и лъчезарна усмивка, той изкара всички си инструменти – акордеон, кавал, няколко вида флейти, включително и собственоръчно направени от него, и изнесе импровизиран концерт. „Имам докторска степен по химия, преподавам в университет и училище, но сега съм си взел една година почивка, за да  пътувам. Бях в Сърбия, Македония, сега ще съм един месец в България – в Пловдив и София. После отивам в Турция.

От малък обичам музиката. Мечтата ми е да свиря точно балканска музика. Не знам на колко инструмента свиря, защото, когато човек обича нещо, не го брои”, сподели гостът, който е пристигнал от Македония в четвъртък, преспал в Благоевград, а вчера потегли за София. А иначе справка показа, че Антон Курутчет е придобил докторска степен по химия в университета в Лион /ENS de Lyon/ и има цитирания на публикации, което означава, че е сериозен учен и негови трудове и разработки присъстват в световните наукометрични бази данни.

След кратката демонстрация Христо Златков и новият му ученик влязоха в един от кабинетите и извадиха акордеоните. Д-р Курутчет показа много добра музикалност, хвана от раз ритъма на малешевското хоро и свиреше с истинско удоволствие. Впечатление направи, че докато учителят показваше различни техники, Антон снимаше с телефона си, явно за да разучава видяното.

Към повече от интересния урок се присъединиха и талантливи инструменталисти от музикалните паралелки на НХГ, а осмокласничката Елена срази госта с впечатляващото си изпълнения на народна песен.

Французинът предизвика истински фурор и при влизането си в часа на главния учител по музика Любима Манолова с 11 „г” клас. „Вчера си купих флигорна за 100 лв.”, обясни Антон и показа духовия инструмент. През това време един от учениците извади тромпет, Христо Златков застана на пианото и тримата спретнаха истинско надсвирване. Французинът бе поканен да присъства на коледния концерт на НХГ на 17.12. и дори учениците измислиха цял сценарий – как Антон ще излезе на сцената с колелото и после всички заедно ще свирят и пеят.

„Ще дойда, но може да не съм с колелото, а да хвана автобус от Пловдив“, обеща развълнуван гостът.

Така след впечатляващия си престой Антон опакова пак багажа си, изчисли, че ще стигне до София за 5 часа, и отпътува с колелото, като преди това благодари на учениците, учителите и ръководството за топлото посрещане и пребиваването си в НХГ. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *