Французи снимат Сурва в пернишко село, където кукери си дават среща в най-магичната нощ – 13 срещу 14 януари

Френски екип ще снима три дни народния обичай Сурва в Лесковец, похвали се кметът на населеното място Андрей Стойчев. Документалният филм ще покаже автентичността на празника, това, което е запазено и съхранено през годините. Французите ще се докоснат до правенето на маски в работилницата на Малин Будинов, както и ще посетят местни домакинства, за да наблюдават как се приготвят за празника и каква храна слагат на трапезата. Освен в България маскарадът ще бъде заснет и в други страни – Португалия, Швеция, Италия, Франция и Латвия. В нощта на 13 срещу 14 януари в пернишкото село Расник пък ще се срещнат групите на Велковци, Сопица и бабугерите от село Брежани.

„Традицията повелява да запазим обичая и да го предадем на поколенията след нас. В средата на 90-те години от миналия век три граовски села се обединяват с идеята да предадат на идните поколения обичая Сурва. Сурвакари, мечкари и кукери от селата Селищен дол, Сопица и Слаковци се събират всяка година в центъра на селото домакин“, сподели Владимир Димитров от групата на Селищен дол.

Жителите и гостите на областта имат шанса да видят и да се докоснат до тези страховити участници, гонещи злото от хората и домовете им, със звуците от чановете и хлопатарите. Срещите се правят винаги в навечерието на Сурва, 13 януари.

След кратко прекъсване групите на с. Селищен дол и с. Слаковци продължават тази традиция. Тази година домакини са сурвакарите от Селищен дол. По традиция гостите се посрещат в началото на селото от бюлюкбашията – водача на групата домакин. Той е облечен в костюм на войвода и стриктно следи за спазване на обичая.

Кулминацията в неделната нощ е запалването на ритуалния огън в центъра на селото. Традицията повелява гостите да бъдат нагостени с вариво, греяна ракия и вино.

В почти всички населени места от Пернишко, Радомирско, Ковачевско и Брезнишко на 13 срещу 14 януари сурвакари ще гонят злото  с хлопки, страховити маски и пищни ритуали.

                 КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *