Французойка оглави ЕБВР

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) днес избра французойката Одил Рено-Басо за нов директор. Това стана на Общо събрание, което се провежда на онлайн заради пандемията, пише БГНЕС.

55-годишната Рено-Басо, настоящ генерален директор на Министерството на финансите, е първата жена, която оглавява ЕБВР. Тя беше и първата жена начело на Министерството на финансите през 2016 г., един от основните отдели на френското министерство на икономиката и финансите.

Тя ще поеме длъжността по-късно тази година от британката Сума Шакрабарти, която подаде оставка през юли в банката, която ръководи от 2012 г.

Изпълняващият длъжността президент на ЕБВР Юрген Ригтерник поздрави новия шеф, заявявайки, че тя ще донесе на банката “богат международен опит”.

Базираната в Лондон ЕБВР е създадена след падането на Берлинската стена, за да помогне на източните страни да преминат към пазарна икономика. След финансовата криза опрез 2007-2008 г. обаче тя силно разшири дейността си в полза на икономическото развитие, но напоследък и в борбата с изменението на климата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Безплатно просвещение за "калинки"

    Нещо не разбрах – пишете, че французойката е ПЪРВАТА ЖЕНА, която оглавява ЕБВР, а малко след това, че тя ще поеме длъжността от БРИТАНКАТА Сума Шакрабарти? Коя от тях не е жена тогава?!? Редакторът спи!!!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *