Френски картофен огретен

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
картофи – 900 г
масло – 30 г
яйца – 2 бр. L
заквасена сметана – 100 г 25 %
пармезан – 50 г настърган или друг вид твърдо сирене
мащерка – 2 щипки суха
сол
черен пипер – смлян

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета.

Поставят с в тенджера с достатъчно подсолена вода и се варят за 15 минути. Времето се засича, след като водата заври.

Свалят се от котлона, отцеждат се и се оставят леко да се охладят.

Нарязват се на дебели резени около 8 – 10 мм.

Намаслявате със зехтин форма за печене.

Филийките картофи се подреждат под наклон. Поръсват се със сол, смлян черен пипер, мащерката и настърганото сирене. Разхвърлят се и резенчета масло.

В купа се разбиват с тел яйцата и сметаната. Заливат се картофите.

Пече се огретенът на 190 °C с вентилатор за около 30 – 40 минути.

Изважда се и се поръсват с малко копър и магданоз.

Охлажда се за кратко и се сервира френски картофен огретен.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *