Френското правителство се събира извънредно

Френското правителство се събира днес на извънредно заседание заради протестите, които прераснаха в размирици и стигнаха до насилие и погром вчера в Париж.

Вчера във френската столица над 100 души бяха ранени, а 287 арестувани при протестите на “жълтите жилетки”. Самите протести обаче в първия зимен ден бяха белязани предимно от действията на крайните и леви, и десни движения. В деня след безредиците един човек е в критично състояние в болница, а на друг лекарите се е наложило да ампутират едната му ръка. Пострадали са е близо 20 служители на реда

Заради безредиците премиерът Едуар Филип отмени визитата си в Полша, където трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице климатична конференция на ООН. Вместо него там отива министърът на екологичния Франсоа дьо Рюжи.

Виновните “ще бъдат разпознати и наказани”, обеща президентът Еманюел Макрон, който насрочи извънредно заседание веднага след връщането си от Буенос Айрес. Макрон заяви, че никакви протести не могат да оправдаят насилието и вандалщината.

“Това, което се случи в Париж няма нищо общо с мирното изразяване на недоволство”, заяви Макрон от Аржентина, където се намира за срещата на Г20.

Той обаче потвърди политиката си по отношение на горивата, която, по думите му, е необходима в борбата с глобалното затопляне. Протестите на т.нар. жълти жилетки започнаха още преди няколко седмици предимно в страната, като още в началото бяха съпроводени с инциденти. До ескалация обаче се достигна вчера, в първия зимен ден в Париж, където бяха разбити и ограбени магазини, автомобили бяха изгорени и протестиращи нападнаха полицията. Размирици имаше и в Марсилия, Тур, Авиньон, Страсбург и други градове.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *