Фризьори и маникюристи вдигат цените, за да компенсират спада на клиентелата заради Ковид-19

„13 нови занаятчии попълниха състава на камарата в Кюстендил – със задоволство сподели председателката Даниела Стоянова. – Пандемичната обстановка в страната през 2020 година и Ковид-19 не успяха да уплашат занаятчиите от РЗК – Кюстендил въпреки трудностите и ето, имаме новоприети членове”, допълни тя.

В по-голямата част ангажираните са във фризьорство, изработка на накити, ръчна изработка и ремонт на мебели, шивашки услуги , художествена обработка на дърво и дърворезба, каза Даниела Стоянова, председател на Регионалната занаятчийска камара в Кюстендил.
Според нея интересното е, че млади хора освен упражняването на съвременни занаяти се занимават и с т.нар. отмиращи. Младите занаятчии имат интерес към обученията по керамика и керамични съдове, сарачество.
„През 2020 година беше изключително трудно за занаятчиите, предвид голямата пауза в дейността им заради коронавируса. Написахме писма до правителството за финансово подпомагане на занаятчиите. Общо казано, финансовото подпомагане на занаятчиите в Кюстендил не беше много полезно, част от тях се възползваха от взимане на кредити в размер от 1000 до 3000 лева, в локдаун идва време за връщане на заемите. Не се оказа полезен вид тази помощ. В момента занаятчиите работят, проблемът е в намалените приходи поради малкия брой клиенти, както и намаляването на ползвателите на занаятчийските стоки и услуги, не на последно място – ниската покупателна способност на хората. Тях ги е страх да отидат до фризьор или на маникьор заради пандемията“, отбеляза Даниела Стоянова.

И действително, за да балансират отънелите си финанси, някои козметици и манкюристи се ориентираха към вдигане на цените. На страниците си във Фейсбук те информират клиентите си, че от януари ще има леко повишение на цените. Те обаче не афишират с колко заради конкуренцията.

До момента например маникюр с гел лак в Кюстендил се прави на цена от 15 до 25 лева според салона. Същото се отнася и за козметиците. Почистване на вежди например може да се намери от 3 до 7 лева. Фризьорските услуги са в идентична ситуация, едно подстригване върви от 5 до 12 лева, като от решаващо значение е и дължината на косата.

Председателката на занятчийската камара Даниела Стоянова уточни, че някои занаятчии предлагат услугите по интернет. Няма отлив на занаятчии, членската маса на РЗК – Кюстендил е 750 човека.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *