HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Футболен съдия скача в дълбокото, става крупен земеделец в Симитли

Футболният съдия в „Б“ група Велислав Миленков, който е племенник на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли, братовчед на депутата Стефан Апостолов и син на бившия футболист от „Пирин“ Христо Миленков-Хари, става земеделец, и то крупен.

Симитличанинът с доста видна рода и собственик на фирма „Интер нова плюс“ ЕООД е решил да отглежда биологичен касис в няколко местности в землището на родния му град, носещи колоритните имена  Цалинката, Летеница, Валого, Гюединица, Козарнико, Ридо, Старите къщи и Дебелия рид. В момента всички те са ниви, част от тях собственост на инвеститора, други – трайно изоставени, а общата им площ е 216 дка. Върху тях футболният съдия ще бодне 105 000 броя фиданки касис, които ще се напояват с капкова система, захранвана с водоноска с вода от главния напоителен канал на помпена станция „Еленово“, която е собственост на „Напоителни системи“ ЕАД – гр. София. За съществуването на тази възможност съдията вече има предварителен договор с държавното дружество. За самата напоителна система бъдещият крупен земеделец е измислил всяка пролет да я поставя на повърхността на огромното касисово поле, а след приключване на поливния сезон да я прибира на склад.

По план-програмата на Миленков първо ще трябва да бъдат изчистени от бурени площите, където ще расте касисът, после ще им сипе по 4 тона оборски тор на декар, което прави сериозното количество от 864 тона гюбре, следва оран на дълбочина 35 см, дисковане, фрезоване, браздене и ръчно засаждане на фиданките касис. Предвид огромното им количество най-вероятно в периода на саденето съдията ще трябва да даде хляб на десетки свои съграждани.

За обработка на насажденията и прибиране на реколтата бъдещият земеделец е предвидил да купи специализирана земеделска техника, и то с висок енергиен клас. Категоричен е, че няма да използва минерални торове и препарати за растителна защита в бъдещото си поприще, тъй като касисът ще е био. Като потвърждение на това дори не е предвидил изграждане на склад за съхранение на изкуствени торове.

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” вече издаде документ, че инвестиционното предложение на футболния съдия е допустимо спрямо Плана на управление на речните басейни и Плана за управление на риска от наводнения. Кметът на Симитли с Удостоверение с изх. No106/24.04.2017 г. е декларирал, че бъдещата касисова плантация на племенника му ще е на отлично място, до регулационната линия на кв. „Ораново“. От една страна, тя ще е заобиколена от също такива ниви, които ще могат да се ползват от собствениците им по предназначение, от друга страна, наоколо няма разположени предприятия, които биха могли да увредят интересите на земеделеца.

Все още не е ясен размерът на бъдещата инвестицията от страна на Миленков, но след като в плановете му е и закупуване на техника, вероятно става въпрос за много хиляди левове или европейски проект.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *