Футболист на „Беласица“ с предизвикателен колаж към премиера на Англия Борис Джонсън: „Може би трябва да си сменим местата“

Петричанинът Здравко Стойков, който от няколко години живее в Англия, сподели как живее със съпругата си Томислава в условията на пандемията от коронавирус, която не пожали и британския остров. Здравко е бивш футболист на „Беласица“, „Малеш“, „Спортист“ /Своге/, играл е и в Гърция, бил е на проби в испанския „Елче“, в момента работи за водеща мултинационална корпорация за куриерски услуги в Обединеното кралство. Съгражданката му и спътничка в живота Томислава, с която свърза живота си на пищна старовремска сватба в родния Петрич през миналия август, е бивш шампион  по мотокрос, понастоящем ветеринарен лекар на Албиона. Социалната изолация, наложена в условията на разрастване на кошмара Covid 19, Стойков описа от първо лице, без да спестява шокиращи недостатъци в поведението на отговорните лица, ангажирани с оказване на помощ на нуждаещите се в това трудно време.

“Препоръките, които премиерът Борис Джонсън отправи, и последващите ограничения са подобни на тези в останалите европейски страни. Затворени са ресторантите, препоръчва се ограничаване на срещите с приятели, дистанция от 2 метра на опашките в магазините, осторожност при общуването, общо взето такива неща. Масовата психоза, довела в един момент до изкупуване на определени продукти, предимно от хранителния бранш, вече е преодоляна, видимо мерките дават резултат. По отношение на процедурата около лекуването на хора със съмнения за коронарирус обаче има много какво да се желае. Тук ще бъда твърде конкретен, защото го преживяхме отблизо. Баща ми е отскоро тук при нас и получи силна кашлица и дихателни проблеми. Дали е коронавирус, няма как да знаем, но съгласно инструкциите за “трите стъпки”, първо се обадихме на личния лекар, откъдето ни препратиха към спешния телефон 111, което е тукашното 911, и започна парадоксът, наречен “здравно обслужване в Англия”. Както ни обещаха, след 6 часа ни върнаха обаждане, което не беше нищо друго, освен един инструктаж. Да си стоим вкъщи и да следим състоянието си, защото сега било опасно за посещение по домовете и отиване в болница. Информираха се дали баща ми има придружаващи заболявания и му препоръчаха самостоятелни инхалации. Шокиращо беше, когато ни заявиха: “Щом диша, е ОК. Ако се влоши състоянието му, звъннете на спешен център за линейка, сега не ни занимавайте”, така  приключи изповедта на петричанина, сблъскал се лице в лице с британската здравна система. Въпреки всичко, засега той не възнамерява да се прибира в родината, защото не може да преустанови работата си, която изисква постоянно присъствие и движение навън. Съпругата му Томислава от няколко дни  си е у дома, прекратявайки ветеринарната си практика, но пък през времето, когато ще почива, е получила уверение, че държавата ще й подсигури 80 на сто от обичайното заплащане при нормални обстоятелства.

СТАНЧО СТАНЧЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *