HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Футболист на “Пирин” /Рз/ уши по модел на 100-г. народна носия костюм на харамия за дефилето в Копривлен

Футболистът на “Пирин” (Разлог) Димитър Мавродиев блесна в социалните мрежи в ново апмлоа – като войвода. Фотосът бе публикуван от самия него в профила му, където, пременен в народна носия, позира с националния трибагреник в ръка, а коментарът му е красноречив:
“Син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе!!!”.
Играчът на третодивизионния тим показа, че е верен на обичаите, оставени от дедите си, и се бе пременил в нея за участието му в традиционните кукерски игри в родното му село Копривлен, в което по традиция участват много местни жители, които се събират в празнично шествие, което обикаля населеното място с музика и много веселие. Носията бе изработена специално за случая по еталон от наследено традиционно облекло от предците му. Тя отговаряше до най-дребния детайл на оригинала, направен преди повече от 100 години, заемащ подобаващо място в семейния музей.
Димитър Мавродиев досущ го докара като харамия от Пиринско и заедно с приятелите си Костадин Праматаров, Здравко Шопов и Георги Бойчев бе един от хората, които се включиха най-активно в кукерските игри, чийто основен двигател бе отново кметът на Копривлен Лъчезар Банев. Фотосите му събраха само за броени часове по над 300 харесвания, като мнозина похвалиха футболиста за хрумването му, а други пък се заканиха да последват примера му. Той, от своя страна, пък им отправи предизвикателство и ги покани, живот и здраве, идната година да бъдат цяла дружина, която да покаже, че българските традиции са още живи и ще имат своето продължение през годините.
АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *