Футболната легенда на ЦСКА Д. Якимов редом до славни левскари за освета на параклис в Кюстендил, посветен на Гунди

Бившият банкер Велизар Стоилов и съпругата му Дима заедно с приятели съградиха параклис “Св. Георги Победоносец” до стадион “Осогово” в Кюстендил, посветен на Георги Аспарухов-Гунди.
“Чувствам се кюстендилец. Израснал съм в този град и съм бил спортист тук. Като ученик си спомням, че тук идваха на лагер всички национални отбори по футбол, лека атлетика, борба и други. Тази дигитализация на обществото сега пречи на децата да спортуват. По мое време хора като Гунди вдъхновяваха младите. Той идваше в Кюстендил поне по един месец в годината”, каза Велизар Стоилов.
Той допълни, че преди години е издържал волейболния отбор на града, тъй като съпругата му е била национален състезател, сега едва ли ще може да спонсорира изцяло волейболния клуб в града, но е готов да помага за издръжката на отбора.
Освен многобройните бивши, настоящи спортисти и спортни деятели в Кюстендил сред гостите за откриването бяха Димитър Ларгов – капитанът на националния отбор на България с Гунди и Котков в състава, една от легендите на ЦСКА – Димитър Якимов, както и Димитър Каров, Сашо Костов, изпълнителният директор на ПФК “Левски” Красимир Иванов и вратарят на “Левски” Боян Йоргачевич.
“Благодаря на местните структури на “Левски” за поканата. За нас е удоволствие да бъдем тук. Пожелавам на хората от Кюстендил параклисът да им носи радост и да не забравят за спорта. Футболът като спорт е едно от нещата, които подобряват начина на живот на всеки”, заяви изпълнителният директор на ПФК “Левски” Красимир Иванов.
Много от привържениците на футбола се снимаха с вратаря на ФК “Левски” Боян Йоргачевич.
“Прекрасна инициатива в Кюстендил. Аз съм израснал покрай Гунди. Той беше прекрасен и уникален човек. Един от най-хубавите ми спомени е подарената ми от него топка и трибагреник. Решил съм да направя и музей, посветен на Гунди”, заяви вторият братовчед на Гунди, пловдивчанинът Тодор Томов, който бе сред гостите на тържеството.
На освещаването на параклиса бяха и областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, както и феновете на ПФК “Левски” от Кюстендил.
“Прекрасно е да се поздравим с това светилище, в което ще може да отправяме топлите си молитви денонощно. Благодарности на семейство Стоилови, на любимия отбор, на фенклубовете”, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.
ЖАНА ХРИСТОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *