Футболната съпруга Марияна Дякова: Великденската ни трапеза е благоевградска с разложко-разградски корени

Как ще посрещне Великден семейството на благоевградския футболист Светослав Дяков, дългогодишен капитан  ФК „Лудогорец“? За това се съгласи да разкаже съпругата му Марияна, която е ревностен пазител на народните традиции и обичаи. Ето какво сподели тя за читателите на в. „Струма“:

„Най-вълнуващото занимание е боядисването на яйцата. Обикновено го оставям за събота, понеже децата ходят на училище и на градина, а искам те да са част от това. Нямам специална техника за боядисване. Всяка година добавям нещо ново, което или съм видяла някъде,  или приятелка ми е показала. Задължително първото яйце е червено, а второто зелено. Мисля, че няма нужда да казвам защо (бел. ред. – зеленото е цветът на ФК „Лудогорец”) . Във всяко нещо, което правя,  се опитвам да включвам децата Виктор и Деа. Не защото не мога да се справя сама, а защото искам по този начин да ги накарам да заобичат Великден и от малки да осъзнаят колко е важно на празника да сме всички заедно. На великденската ни трапеза присъстват яйцата, козунакът и разложкото агънце, което обаче приготвям по разградска рецепта. Трапезата ни общо взето е благоевградска с разложко-разградски корени.

Рецептата за агнето е следната: По желание, може да е цяло или нарязано на големи парчета. В купа смесвам олио, червен пипер, сол, черен пипер, малко брашно. Който иска, може да добави пресован чесън (2-3 скилидки). Намазвам месото, слагам го в тавата с вода (до половината), покривам го с фолио и  се пече 2-3 часа. Преди да го извадя, махам фолиото да се запече.  

Що се отнася до козунаците, винаги съм купувала готови , но сега за пръв път ще се пробвам да замеся. На празника ходим на черква, задължително с децата. Миналата година не бяхме поради пандемията и всички мерки, свързани с нея, но на този Великден се надяваме да успеем. За нас празниците са по-специални поради факта, че голяма част от времето прекарваме далеч от близките ни хора.

Почти 10 години живеем в Разград. Коледа и Великден са времето, когато можем да съберем родителите си на една маса и да им дадем нужното внимание. Затова и старанието, което влагам за тези празници, е по-голямо“, уверява красивата разложанка Марияна Дякова.

Тя ще се включи и в първата благотворителна проява на новоучредения клуб на футболните съпруги към ФК „Лудогорец“, която е планирана за Великден. Какво са замислили дамите е изненада, която предстои да разберем навръх празника.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *