ХАЙКА В РЕСИЛОВО! Полиция и ветеринари погнаха трима фермери

Полицаи, служители от общината в Сапарева баня и ветеринари погнаха вчера тримата фермери от с. Ресилово, животните на които опустошават градините и овошките по полето.

На двама от тях – Георги Евтимов и Петър Гладников, са написани  актове, а на Лидия  Николова е направено предписание да регистрира фермата си по закона за ветеринарномедицински контрол.

Вчера проверяващите, сред които ветеринарите д-р Първан Дангов и д-р Георги Тимчев, са извършили проверка и са установили, че 23 коня на Петър Гладников са оставени без пастир на паша край Ресиловския манастир. Конете са замърсили района около обителта, която е често посещавана от миряни от цялата страна. Животните са обелили  кората на десетки дръвчета в овощни градини на жители на с. Ресилово, има опасност да изсъхнат.

Комисията е съставила акт на Петър Гладников, глобата ще е от 500 лв. до 1000 лв.

При проверка във фермата на Георги Евтимов, който отглежда 300 овце и 12 коня, са установени налични само 4 коня. Останалите са изпратени на паша в гората над селото. От комисията са изискали животните да се доведат в обора веднага и са написали акт на собственика.

Фермерката Лидия Николова се отървала без глоба за момента, но й е предписано да регистрира фермата по закона за ветеринарномедицински контрол. Тя живее сама и отглежда 6 крави. Ако не изпълни предписанието, ще бъде глобена.

Както “Струма” писа, жители на с. Ресилово алармираха, че конете на тримата фермери унищожават поголовно реколтата по нивите им. Те изпратиха жалба и до фонд “Земеделие”. През лятото и есента не спят, за да дежурят по нивите и да си опазят произведената реколта.

Вчера, след като разбраха, че тримата фермери са наказани, хората в селото получиха частично удовлетворение, защото до момента никой не е успял да реши проблема им с безстопанствените коне.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *