Хайки за кучета без каишка и чип в София, солени глоби от 300 лева

Засилени хайки дебнат собствениците на домашни любимци в столицата. Служители от Столичен инспекторат следят дали се спазват новоприетите правила при разхождането на кучета, научи TrafficNews.

Само за един ден са санкционирани 6 стопани, които разхождали любимците си без повод. Те са глобени в района на НДК и парк “Възраждане” от служители на звено “Медицинска екология” към Столичен инспекторат. Проверки се извършват предимно в големите паркове в столицата, както и в междублоковите пространства, където най-често кучкарите извеждат животните. Градинки, детски площадки и училищни дворове също подлежат на проверка.

Освен дали кучетата се водят на повод, служителите проверяват за поставен микрочип и ваксина против бяс. Стриктно се следи и дали собствениците почистват след песовете. От началото на откомври са проверени 116 собственика, като 17 от тях са глобени с фиш.  На 45 пък са съставени констативни протоколи с предписания.

Припомняме, че според новоприетите промени в Закона за ветеринаромедицинската дейност глобата за куче, което тежи над 5 килограма, и се разхожда без повод е 300 лева. Глобата за агресивно куче без намордник пък е 1000 лева. Промените предизвикаха остри реакции от страна на стопаните на кучета. Те бяха категорични, че санкциите няма да променят нищо, тъй като става въпрос за възпитание. 

“Малкото на размер куче също може да предизвика инцидент при безконтролно разхождане – пътнотранспортен; ухапване на малко дете; предизвикване на агресивна реакция от друго голямо, разхождано на повод куче, навлизайки в личното му пространство. Броят на инцидентите именно с разхождани на повод едри и/или недостатъчно социални кучета, поради емоционално, често също агресивно предизвикателство от страна на свободно пуснато дребно кученце, е голям”, възмутиха се от “Екоравновесие”.

“Шумното обявяване на внесения законопроект единствено измества фокуса на внимание от факта, че инцидентите с домашни кучета биха били много по-малко, ако се прилагаха сега действащите разпоредби. А те не се прилагат поради тоталното бездействие на общините и БАБХ като контролни органи по Закона за защита на животните”, коментира Явор Гечев от “Четири лапи”.

Въпреки недоволството на природозащитниците, през юли депутатите приеха проектозакона в пленарна залата, като 145 гласуваха “за”, а петима – с “въздържал се”.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *