HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Хакери източиха 341 600 евро и ги прехвърлиха в банкова сметка на благоевградска фирма

Хакери източиха 341 600 евро и ги прехвърлиха в банкова сметка на благоевградска фирма. След това сумата, която в левова равностойност е 668 110 лв., е препратена по сметка на офшорна фирма, регистрирана на Сейшелските острови. Жертви на измамната схема са немска и чешка фирма, чиято електронна кореспонденция била проследена, а разменените помежду им документи манипулирани.

Словашкият бизнесмен Любомир Шведа договорил с немското дружество Winter Grim Markiertechnologie GmbH да закупи две машини за пътна маркировка за неговите две фирми „Saroute“ и „Sous”, които били регистрирани в Чехия. Преговорите започнали от началото на 2016 г., а на 3 февруари се стигнало до среща в Прага, на която двете страни постигнали съгласие по окончателните параметри на сделките. Договорили се 70% от цената да бъде заплатена авансово, а останалите 30% – след доставката на оборудването.

Изпратените от немското дружество електронни документи – фактури и потвърждения за поръчка, били проследени и манипулирани от хакери, като действителните им банкови сметки били заменени с банкова сметка в банка на името на благоевградската фирма „Охрид трейд” ЕООД. Така подправените фактури и потвърждения за поръчки за двете чешки дружества на стойност 266 000 евро и 75 600 евро били изпратени от представителя на немската фирма Хакан Ведберг на 5-и февруари, а плащането е извършено на 9-и февруари, като администрирането било направено от чешката „Комерчни банк” и прието от банката в България.

Два дни след това двете фирми разбрали, че са измамени чрез подправяне на изпратените на имейл адреса на немското дружество електронни документи – фактури и потвърждения за поръчка. Немците, които нямат сметка в българската банка, изпратили оригиналните фактури с техните действителни банкови сметки. Чешките фирми пък поискали от обслужващата банка да върне извършеното от тях плащане към сметката на благоевградската фирма. Незабавно било изпратено искане до българската банка за анулиране на плащането, но от там им отговорили, че на 16-и февруари сумата е препратена другаде.

За хакерската атака е сезирана чешката и българската полиция. В хода на разследването е установено, че собственик и управител на българската фирма „Охрид трейд“ ЕООД е 28-годишният македонец Гордан Давитков от Щип. Фирмата с 2 лв. капитал е регистрирана на 21 януари 2016 г. на адрес: Благоевград, кв. „Еленово“, бл. 166, вх. А, ап. 2. Докато тече разследването, чешките фирми ангажират български адвокати, които завеждат търговски дела срещу благоевградската фирма, която според тях е създадена за измамната схема. Търговските дела са разгледани от окръжните съдии Величка Борилова и Атанас Иванов в отсъствието на фирмата на македонеца, който нито е върнал отговор по делото, нито пък се е явил. Фирмата е осъдена да изплати парите, с които незаконно се е обогатила – а именно 266 000 евро и 75 600 евро.

В Окръжен съд – Благоевград има още две висящи дела, които чешката фирма е завела срещу „Охрид трейд“ ЕООД. По тях има и втори ответник – регистрираната на Сейшелските острови офшорна фирма „Елмарна – ЛТД”, към която са били насочени парите, заяви за „Струма“ софийската адвокатка Олга Добрева. Банковата сметка на името на благоевградската фирма е открита на 25 януари 2016 г. и закрита на 5 октомври.

От банката отказаха коментар по случая до приключване на делата.

Проверка на „Струма“ показа, че на посочения адрес в кв. „Еленово“ не живее и никога не е живяло лице с името Гордан Давитков. „Омръзна ни от тази фирма. Няма такава, няколко пъти ни питаха и от полицията. Тук живее зет ми, който купи апартамента“, обясни вчера жена на средна възраст. Пред блока имаше няколко жени, които обясниха, че живеят от 30 години в блока. Те си спомниха, че преди години в апартамента са живели други две семейства, но никога не е имало някакъв македонец. Жена от съседния апартамент пък се оплака, че уведомленията за съдебните дела все ги лепили на нейната врата.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *