Хакнаха дебитната пенсионерска карта на доц. Зл. Павлов и източиха 450 лв., преди банката да се усети и да я блокира

Неизвестни хакнаха дебитната карта на изтъкнатия театрален педагог и режисьор доц. д-р Златко Павлов и източиха от нея близо 450 лв. Банката засякла свръхактивността в картата и при третия опит на мошениците да изтеглят още 250 лв. я блокирала. Доц. Павлов разбрал, че е станал жертва на измамници, когато се опитал да пазарува с нея и потърсил обяснение от банката.

“Изпатих си от някакви, които са ми изтеглили парички от хилавата ми пенсионерска депозитна сметка. Не мога да разбера откъде знаят и паролата ми. Добре че имах налични 120 лева, с които ще трябва да изкарам до следващата пенсия… Лош свят има”, коментира театралът, който преди години се пенсионира в Югозападния университет, с който бе свързана цялата му професионална кариера.

“Щом са те обрали, значи още си жив и правиш впечатление, а това е ободряващо”, опита се да го разведри негов приятел, след като Павлов сподели в интернет неволите си.

“Те НАП хакнаха, че нас, пенсионерите, ли ще подминат?!”, заключи друг.

Трети пък обясни как може да е станало – или чрез скимиращо устройство на банкомат, който е стар и добре познат метод, или по новия начин, измислен за навлизащите все по-широко в употреба безконтактни дебитни карти. При него измамникът монтира на подвижно ПОС терминално устройство скенер, набира сумата, която иска да източи от набелязаната жертва, изправят се близо до собственика на картата и с един клик превежда набраната сума на друга сметка, без да му е необходим ПИН код.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *