Хамсия в ябълкова марината

Необходими Съставки

хамсия – 1 кг прясна

червени боровинки – 50 г (или стафиди)

пипер меланж – 3 щипки микс черен, розов и зелен

лимони – 1 бр. кората

шалот – 2 – 3 лукчета

ябълков оцет – 500 мл

ябълково вино – 50 мл сухо

вода – 500 мл студена

зехтин – 250 мл

сол – 3 с.л. с връх (или на вкус)

табаско – за поръсване, на вкус

Начин на приготвяне

1. Почистете рибата, като откъсвате главата и прокарвате пръст надлъжно през коремчето. Извадете вътрешностите и костта и оставете опашката, която да свързва двете филенца. Измийте всяка рибка старателно под течаща вода.

2. Почистените филета от хамсия подредете в удобен съд и залейте със смес от студената вода, ябълковия оцет и вино и разтворената в тях сол. Количеството на солта може да регулирате според вкуса си, тоест ако не искате рибката да е солена, сложете по-малко. Отгоре подредете шалота, нарязан на тънки ивици, и поръсете с микса от три вида пипер. За по- интензивен вкус може да подреждате лук и да ръсвате пипер и между всеки пласт рибки.

3. Затворете херметически съда или завийте в стреч фолио и оставете в хладилник от 2 до 6 часа. Колкото по-дълго хамсията стои в маринатата, толкова повече ще поема от съставките в нея и трябва да внимавате да не престои прекалено и стане прекалено кисела или солена. Препоръчвам да си я опитвате след втория час.

4. Готовата хамсия ще побелее и загуби прозрачността вследствие на солта и оцета. Изваждайте филенцата, отцеждайки ги в отделен съд и след като ги подредите, ги залейте със зехтина, така че да ги покрива. Отгоре настържете само жълтата част на лимоновата кора и поръсете със червените боровинки или стафиди. Оставете така да престоят в хладилник едно денонощие.

5. Преди поднасяне подредете рибките в порционни чинийки и поръсете с капки от силно пикантният сос Табаско.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *