Хаос с изследването за Ковид-19 в Дупница! За да не „харчат” направления за PSR тест, джипита пращат пациентите за бърз тест срещу 30 лв. в частната лаборатория

Дупничани все още търсят услугите на триажния кабинет, който е затворен от 1 юни. Вчера Венцислав Ангелов от Дупница заяви, че личният лекар е изпратил майка му да се тества в триажния кабинет, а той се оказал затворен.

Ето какво заяви В. Ангелов пред “Струма”: “Заведох 70-г. ми майка при личния лекар д-р Соколова, тъй като има обострена кашлица. Като й казах, че майка ми е с кашлица, д-р Мария Соколова й нареди да излезе и да отиде да се тества в триажния кабинет, и едва тогава да влезе отново при нея. Оказа се, че кабинетът не работи. Къде да я заведа, за да я тестват за К-19?”, питаше В. Ангелов.

Лекар от Спешен център, който се намира на няколко крачки от триажния кабинет, го посъветва да я заведе на рентгенолог и така ще се открие дали има Ковид. След направена рентгенова снимка се установи, че 70-г. жена има обострен стар бронхит, и си тръгна заедно със сина си, който плати от джоба си за изследването.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с д-р Мария Соколова, която през 2017 г. беше обявена за лекар №1 сред 10-те най-добри лекари в България, справили се най-добре с лечението на диабет и хипертония. Ето какво заяви тя относно случая:

“Не съм изпращала пациентката в триажния кабинет. Той не работи от 31 май. В момента правя ваксини и пред кабинета ми имаше чакащи пациенти. Казах им да застанат на разстояние от около 1,5 м и изпратих пациентката да си направи тест за К-19, и тогава да дойде отново. Трябва да предпазя чакащите за ваксина, които са с хронични заболявания. Имам право да дам направление за писиар тест, но те са от общата бройка направления, които имам за месеца. Ако раздам направленията за тестове, няма да останат за пациенти, които се нуждаят от консултация със специалист. Аз плащам всеки понеделник писиар тест за мен и за медицинската сестра. От началото на пандемията нямам почивен ден. Звъни ми се денонощно и на всеки съм обърнала внимание. Не съм си позволила да си изключа телефона, защото знам, че пациентите ми имат нужда от мен”, заяви д-р М. Соколова, която е и общински съветник от ГЕРБ в ОбС – Дупница.

От РЗИ – Кюстендил заявиха, че единственият вариант за бърз тест за К-19 е лицето, което има съмнение за такова заболяване, да отиде в частна лаборатория и да се изследва. Цената, която трябва да плати за услугата, е 30 лв.

За сравнение, в триажния кабинет изследването за Ковид-19 бе безплатно.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *