HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Хапването на броколи предпазва от рак

Изследвания от последните години неколкократно посочват, че съединението сулфорафан – един от многото полезни компоненти на броколи и други кръстоцветни зеленчуци е способно да предотвратява развитието на ракови образувания или да забавя тяхното развитие.

В тазгодишно изследване, проведено в Oregon State University екип учени предполагат, че са открили търсения механизъм. Те наблюдавали ефекта на сулфорафан върху ракови клетки в тъкани на простатната жлеза. Съединението ги изненадало с ясно изразената си способност да потиска експресията на дълги некодиращи молекули РНК (lncRNA) в простатните ракови клетки. Това отнело способността на клетките да формират колонии и да причиняват метастази на рака (разсейки в други тъкани и системи).
Приемани до скоро за отпадъчни генетични молекули без значителна функция и без способност да кодират протеини, lncRNA обърнали представата на учените за метастазните способности на раковите заболявания и през последните месеци биват сочени за основни играчи в развитието на много видове рак – простатен, стомашен, белодробен, на гърдата и др.

Предполага се, че lncRNA има способност да регулира експресията на гени – процес, в който  някои гени биват „включени“ или „изключени“, за да вършат работата си – производството на протеини. Нарушения в регулацията на lncRNA се смятат за важен фактор в развитието на ракови заболявания, които бързо излизат извън контрол.

Най-големи концентрации сулфорафан се намират в броколи – ежеседмичната им консумация е много вероятно да предотврати появата на рак, уверени са изследователите. Други храни, богати на противораковото съединение, са брюкселско и обикновено зеле, карфиол, бок чой, синап, репички и хрян.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *