Хепатит А ни атакува, ето как да се предпазим

Хепатит А се разпространи в над 20 училища и детски градини в София.  Данните, разпространени от в петък от Министерството на здравеопазването, са за периода от 5 юли до 5 ноември. 153 души са регистрирани като заразени в Столичната здравна инпекция, като 144 от тях са деца на възраст между 2 и 16 години.

„Тези, при които болестта се е проявила, са само 20% от всички заразени. При останалите 80% заболяването протича безсимптомно. Инкубационният срок на хепатит А е около 45-50 дни“, обясни доц. д-р Атанас Мангъров.

По думите му ваксината е единствената мярка, която може да се предприеме, за да се намали епидемията. Имунизации се правят друкратно в интервал от 6 месеца. Най-добре е те да бъдат направени преди заразяване с болестта. В противен случай ваксината няма да навреди на здравето ни, но най-вероятно няма да има ефект, пише petel.bg.

Д-р Мангъров добави, че грипната епидемия се развива в края на декември и началото на януари, като никой не може да предвиди с точност кога ще започне тя. Според медика все още е рано за поява на случаи на грип.

Боледуващите в София са с вирусни заболявания, но няма доказани случаи на грип. Симптомите са висока температура, отпадналост, кашлица, повръщане, мускулни болки. Това, което отличава другите инфекции, е, че те не са толкова широко разпространени и в сравнение с грипа, протичат много по-леко, добави доц. Мангъров.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *