Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Хижарите в Пирин: Няма ги туристите от миналото, които идваха просто да са в планината, сега всички правят преходи, качват върхове, а лятото става все по-късо

Добър туристически сезон по отношение на планинския туризъм очакват хижарите в Пирин. За разлика от миналата година, когато дъждовното време изплаши хората и стопаните на хижите в Пирин се оплакаха от доста по-ниска заетост през юли, сега месецът за тях стартира добре – с добра заетост както през уикендите, така и през делниците. Те споделиха, че активният сезон вече започва и занапред имат доста резервации.

“Сезонът тепърва започва, но и сега не можем да се оплачем. През уикенда хижата беше пълна, в момента също имаме група студенти от специалност “Фармация”, които са за 10 дни. Резервации има и занапред, а съботите и неделите вече са резервирани изцяло и няма места. Така че туристи има и засега времето не пречи. Действително миналата година имаше момент, в който то спря туристите и хижите реално работиха добре едва около месец, което е много малко. Ние сме единствената хижа в района, която работи целогодишно. Останалите не работят през зимата. Интересът засега е огромен и ние не можем да се оплачем, но тази година за пръв път имахме проблем с водата. Тя просто спря и бяхме принудени известно време да не работим. Това никога не се е случвало в Пирин, но и това стана и се случва за пръв път в историята на хижата. На 30 декември, точно когато дойдоха гостите за Нова година, водата спря от един път, имаше един конец на чешмата, но по етажите не можеше да се качи. Добре че хората бяха планинари, наясно са с много неща и влязоха в положение. Овладяхме ситуацията с помпи, но това не е решение, затова сега започнахме да правим хидрофорна инсталация, за да може в такава ситуация да захраним хижата”, каза Радко Божинов, който стопанисва хижа “Яворов” над Разлог и е председател на местното туристическо дружество.

От хижа “Безбог” също споделиха, че туристи има, но засега сезонът е по-слаб. Оттам отчитат обаче, че с всяка изминала година туристите намаляват, но не поради липса на интерес към планината, а заради промяната в климата и все по-късия летен сезон.
“Започна активният сезон и събота и неделя имаше хора, но като цяло сезонът за сега е по-слаб от миналата година, въпреки че тогава юни беше много дъждовен и много колеги се оплакаха от ниска посещаемост, специално за нас беше по-добър в сравнение с тази година. Силният сезон тепърва предстои и очакваме един сравнително добър сезон. От 15 юли до 15 септември има резервации както за уикендите, така и за през седмицата, но с всяка изминала година сезонът се скъсява заради времето и лятото става все по-късо. Хората вече се интересуват, информират се и от това се определя решението им. Причината е, че повечето туристи вече идват, за да правят преходи в планината и да изкачват върхове. Няма ги тези туристи от миналото, които идваха просто за да са сред природата и да си починат”, каза Петър Милушев, чието семейство стопанисва хижа “Безбог” над Добринище.

Хижарите в Пирин споделиха, че от 15 юли докъм 15-20 август ще бъде най-силният сезон за тях. Отдават това на факта, че периодът е предпочитан за отпуски, както и на множеството летни фестивали в района. От хотелиерския бранш също коментираха, че месеците юли и август са най-силни летния сезон. Традиционно най-много са резервациите в дните около джаз фестивала, тъй като тогава освен стотиците любители на този вид музика, курортът се посещава и от много планинари, за които август е сред предпочитаните месеци от годината.

От бранша споделиха още, че този уикенд се очаква висока посещаемост заради второто издание на фестивала “Фолклорна магия”, в който ще вземат участие над 2000 самодейци от страната.
Заради мероприятието тази неделя няма да има и пазарен ден в курорта. Причината е временното затваряне на улиците около градския парк в дните на фестивала, а именно 12, 13 и 14 юли. Затворени ще бъдат участъци от улиците “Цар Симеон” , “Иван Джолев”, “Охрид”, “Баньо Маринов” и “Иван Михайлов”. Собствениците на търговски обекти ще имат достъп до обектите си в определени часове – сутрин от 7:00 до 8:00 часа, на обяд от 11:00 до 12:00 часа и вечер от 18:00 до 19:00 часа.

Неограничен достъп ще имат екипите на полиция, пожарна и Спешна помощ, както и автомобилите на община Банско, извършваща контролна и обслужваща дейност по време на мероприятието. В случай на аварийни и бедствени ситуации ще бъдат допускани и автомобили на ВиК и “Електроразпределение”.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *