Хижарите в Пирин отчитат 20% спад на туристи през лятото, Р. Божинов: Ограниченията около пандемията ни се отразиха зле, хората не харчат, ограничават се, повечето си носят храна от вкъщи, не отсядат, идват за ден

Хижарите в Пирин отчитат  по-слаб сезон от миналата година, но въпреки това го определят като успешен предвид пандемията от коронавирус. „Имаше много хора по планината. Всички колеги отчитат това, но все пак сезонът не е както миналата година. Това лято той започна доста по-късно, едва в средата на юли, август беше дъждовен, което също се отрази, но въпреки това можем да кажем, че предвид всички събития през последните месеци, в т.ч.  и ограниченията, сезонът е добър. Занапред също имаме резервации, като в събота и неделя хижата е пълна, а през седмицата туристите са по-малко. Специално при нас за този уикенд имаме девет свободни места от общо 70. Усеща се и притеснение у хората заради пандемията от коронавирус. По- търсени са стаите с по-малко легла – двойки или тройки, а и ние се съобразяваме с това. Групи ги настаняваме в една стая, дори и капацитетът й да е по-голям от броя на хората. Така  част от леглата остават незаети, но пък гостите ни са спокойни. Все пак те са една група – пътували са заедно, на преходи са заедно”, каза секретарят на ТД „Пирин“ Радко Божинов, който отговаря  за една от най-посещаваните  хижи – „Яворов”, над Разлог

Равносметката спрямо миналата година е около 20 % спад, но въпреки това стопаните на планинските обекти са благодарни. Те споделиха, че с обявяването на извънредното положение и всички ограничения, които бяха наложени в страната,  притесненията за бъдещето са били доста сериозни по отношение на летния сезон.

„Благодарни сме и на това, защото нямахме големи очаквания. Ако определим сезона като успешен, няма да бъде истина, но все пак успяхме да си поемем въздух и сме благодарни. Не може да се отрече, че това лято имаше страшно много хора, които предпочетоха планината, но не всички отсядат някъде. Увеличиха се хората, които идват за един ден – пристигат сутрин, оставят автомобилите, правят преходи или разходки и вечер си отиват. Може би, за да се отърсят от напрежението. Много хора си изразходваха и отпуските, което също повлия”, поясни още Божинов.

Страхът от неясното бъдеще и евентуални нови ограничения също са се отразили. От бранша споделиха още, че хората мислят и в посока осигуряване на финансовата си стабилност поне за няколко месеца, ако  останат без работа, което също е повлияло, тъй като се харчи по-малко за храна в заведение или ресторант. Значителна част от планинарите си носят храна в раниците и ако си позволят страничен разход, е за разхладителна напитка. Наблюденията са, че най-малко финансови притеснения изпитват хората, работещи в столицата, където заплатите са доста по- високи от работещите в провинцията. Планинарите от по- малките населени места ограничават страничните разходи до минимум.

Най-успешен сезон в региона отчитат Баня и Добринище, които това лято се оказаха предпочитани дестинации. Там също се наблюдава лек спад, който се отдава на затварянето на обектите за почти три месеца.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *