HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Хлорът в басейните – ето как влияе на кожата и косата

Хлорът в басейните е проблем за много хора през лятото. Някои от тях имат по-чувствителна кожа, която лесно може да се раздразни от подобни химикали, които често засягат и косата.

Когато ходим на басейн, невинаги проверяваме дали той се поддържа с хлор или някоя друга съставка, пише пик. Това обаче е важно, защото може да получим обриви и алергии, които не се лекуват лесно. Ето как хлорът във водата може да навреди на кожата и косата ни:

Хлорът не се използва само за дезинфектиране на водата в плувните басейни, но и за стерилизиране на вода за пиене, както и при производството на продукти като хартия, текстил, бои, пластмаса, медикаменти и други. Химикалът се нарича още окисляващ агент, което значи, че окислява други субстанции. Твърде голямото количество окислители може да доведе до състаряване, възпаление и други по-сериозни състояния на кожата. Когато хлорът във водата е в по-голямо количество и попадне в кожата около очите, води до образуването на фини линии и бръчки. Също така разрушава запасите на витамин E и естествените мазнини в нея, от които тя се нуждае, за да бъде здрава.

Редовното посещаване на басейни с хлор води до следните промени:

Обезцветяване на косата;

Суха, изтощена и склонна към накъсване коса;

Загубване на блясъка и обема на косата;

Сух и раздразнен скалп на главата;

Слаби и чупливи нокти;

Суха и лющеща се кожа;

Зачервена и обрината кожа;

Алергични реакции на кожата;

Акне;

Състаряване на кожата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *