HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Холандската “Редстоун” стана препъни камък за жк “Струмско”! 2000 благоевградчани загубиха работни места, 36 млн. лв. потънаха

Преди броени дни умря окончателно идеята Благоевград да бъде третият град в България след София и Варна със съвременен търговско-развлекателен център, включващ освен стандартните магазини за нехранителни стоки, още супермаркет, кинокомплекс с 4 зали за пожекции с 640 места, зона за бързо хранене със 162 места, открит и закрит паркинг за 440 коли, всякакви зали за забавление на деца, собствен трафопост и др.
В началото на годината инвеститорът на мегапроекта – мощната холандска компания за инвестиции в недвижими имоти “Редстоун”, част от регистрирания във Великобритания частен взаимен фонд Englefield Capital и наследник на един от най-крупните инвеститори в Украйна, Русия и България “Барклейс холдингс”, получи уведомление от РИОСВ – Благоевград, че разрешителното му за преценяване необходимостта от ОВОС е изгубило правното си действие, тъй като в продължение на 5 години на обекта не е направена дори една копка.
Холандската компания се появи в Благоевград в далечната 2008 г. с намерение да изгради търговско-развлекателното бижу, като за целта първо регистрира нарочно дружество „Редстоун Благоевград” ЕООД със седалище гр. София, район Средец, ул. „Шейново“ № 2, а след това купи и огромен терен до “Техномаркет” в жк „Струмско“.
Управителят на фирмата Радослав Гергов обяви в Благоевград, че комплексът ще е с разгъната площ от 47 000 кв.м, от които около 20 000 ще са предназначени за отдаване под наем като търговска площ, а инвестицията ще е за 36 млн. евро.
Тъй като по онова време още нямаше нито един мол в Благоевград, Гергов обоснова избора си с това, че в един от най-младите градове в България няма модерно място за пазаруване, което е сериозен негов минус.
Гергов съобщи още, че ще построи търговския център за 2 г. и ще осигури работа на 2000 души. За да демонстрира сериозността на намеренията си, той обеща да предостави на община Благоевград 1 000 000 лева за изграждане на кръстовище с кръгово движение при северния вход на квартал „Струмско” и още 45 000 лева за разработването на проекти в част „Улична регулация” и част „Пътна” за инфраструктурното съоръжение. Обещанието дори бе скрепено със споразумение, предложено от Гергов и подписано от тогавашния кмет Костадин Паскалев.
Днес от всичките идеи, проекти и обещания на „Редстоун“ в Благоевград налице е само теренът до „Техномаркет”, който още стои празен.
Въпреки опитите ни не успяхме да се свържем нито с Р. Гергов, нито с Велислав Велков, посочен от него като лице за контакти по проекта в Благоевград, за да разберем причината за отказа на фирмата от инвестиция в областния център на Пиринско.
Справка в ДАКСИ показва, че с името “Редстоун” има регистрирани няколко дружества – “Редстоун Симеоново”, “Редстоун Благоевград”, “Редстоун съни дей”, и всички те са “Барклейс риъл истейт холдингс – Нидерландия”. Основател на “Редстоун” е Шалом Шпилман, който е и създател на “Доверие”, TBI Credit, TBI Asset Management, TBI Credit и ръководи преминаването на “Булстрад” от държавна в частна собственост.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Мигуел Дагоеба

    В споразумението нямало ли е клауза за неустойка при неизпълнение? Ако не, то Паскалино или е гушнал як рушвет за подписването, или е кръгъл идиот, което не ми се вярва!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *