Хората настръгнаха! Склад за пестициди събуди страховете: Ще ни изтровят

Собственици на имоти в бившето ТКЗС на дупнишкото село Баланово, са настръхнали, след като фирма “АСБО-АГРО” ООД през почивните дни е прекарала водопровод през земите им заради изграждането на склад за растителна защита. Жителите на селото не са уведомени, че на 100 м от последните къщи, в сграда на бившото ТКЗС, ще има склад за пестициди.

Вчера репортер на “Струма” отиде на място и разговаря с двама наследници на по 15 дка земя в м. Мрътвако, това са 72-годишният Александър Петков и 85-годишният Стоян Станчев. Петков не е бил уведомен, че през имота му ще се копае водопровод за склада за пестициди. Ето какво заяви той пред “Струма”:

“Никой в селото не знае, че ще има склад за отрови на метри от последните къщи на Баланово. Досега дори не знаех какво означава думата пестициди. Никой не ни е викал на събрание, да ни уведоми какво ще се изгражда на мястото на някогашния сеновал в ТКЗС-то. Вчера излязох да се разходя по полето и установих, че през наследствения ми имот в почивните дни е изкопан канал и е положен тръбопровод от извора в м. Мрътвако до сградата, която в момента се обновява за склад. Аз съм на 72 г. и помня, че под тази сграда минава водопроводът на селото. Ами ако стане авария, ще измрем като пилци. От ВиК – Дупница са дали разрешително на фирмата да взема вода от водопровода на селото. Водата не достига за населението, а и складът като вземе част от нея, ще продължим да пълним туби от Пелатиково, Ресилово или Бистрица. Ние в селото сме в пълно неведение какво се прави и какво ще има в бившия сеновал.

Преди години сградата беше продадена и кметът Явор Митов ни обясни, че ще бъде цех за пелети. Сега излизат други неща. Може да сме малко хора и възрастни, но ще се надигнем, не може така. Селото ще се отрови. Децата ми са по Америка, реновират бащината ми къща с намерение да се върнат някога и да заживеят тук, на село. Моят живот е минал, но трябва да запазим селото чисто заради децата и внуците си”, категоричен е Александър Петков, който дълги години е работил като електротехник.

Бившият техник по строителни машини Стоян Станчев също направи коментар:

“В селото пием вода от други места. Децата ми като идват през почивните дни, ми докарват вода от София. Водата във водопровода е малко, но и не става за пиене. След като са разрешили от ВиК да вземат част от водата, няма да има и за битови нужди. И мен никой не ме е потърсил, да ме попита дали да копае в имота ми. Едно време от тази нива се изхранвахме. Засаждахме картофи, дини, фасул… Сега я дадох под аренда други да я обработват. И арендаторът не ме е търсил, поне да ми каже, че през имота ми ще мине водопровод.

Всичко се  пази в тайна, всичко се върши скрито-покрито. Ние сме против отровите, които ще се складират край селото. Утре ако някой иска да си купи къща, ще се откаже. До момента от началото на годината са продадени над 20 къщи. Софиянци са основните купувачи. Те бягат от мръсния въздух, а ние какво ще им предложим?”, заяви Станчев.

В Баланово живеят 316 души, през последните 8 г. селото се управляваше от Явор Митов, избиран с пряк вот на жителите. През новия мандат кметът на общината ще назначи кметски наместник.

Управителят на ВиК – Дупница Илия Илиев заяви, че е издал разрешително за водоползване от водопровода за селото. “Водоизточникът, от който фирмата е взела вода, не е собственост на ВиК. Ние не можем да даваме разрешителни за Мрътвако. Там има старо водохващане, което е използвано по времето на ТКЗС. За вземане на вода от там се иска разрешително от Басейнова дирекция – Благоевград”, обяви Илиев.

Изворът и двете стари постройки в него са общинска собственост, съобщиха от служба “Земеделие”. РИОСВ – Перник е излязла с решение да не се извършва ОВОС, тъй като складът за пестициди не застрашава околната среда.

Фирма “АСБО-АГРО” е регистрирана в Дупница. Собственици са Божидар Сотиров и Асен Тошков. В инвестиционното предложение до РИОСВ – Перник собствениците са написали, че в склада ще се съхраняват пестициди за растителна защита от 5 т до 50 т. Складът е 509 кв.м, разположен в двор от 3636 дка. В документите, подадени в РИОСВ от фирмата, е упоменато, че обектът ще се снабдява с вода от съществуващата водопроводна мрежа на селото, като е представено писмо с изх. № 1765 от ВиК – Дупница от 18.11.2018 г. На 22.08.2019 г. РИОСВ е издала разрешително за “Склад за растителна защита”.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *