Хореографът М. Димитров оглави временно ансамбъл „Пирин” до провеждане на конкурс за главен художествен ръководител

Хореографът в ансамбъл „Пирин” Мирослав Димитров временно оглавява състава като главен художествен ръководител до провеждане на конкурс за мястото. Решението било взето след разговора  на кмета инж. Румен Томов с него и с диригента на хора Стоимен Добрев във вторник, когато артисти от състава на „Пирин” внесоха подписка и протестно пяха и играха хоро пред сградата на общината срещу очаквана смяна на ръководителите си заради подадената оставка на доскорошния ръководител на ансамбъла.

„Този символичен протест предизвика изненада у мен и екипа ми, тъй като никой и никога не е обсъждал идеи, свързани с освобождаването на двамата ръководители на екипи. Нашата среща имаше за цел да се обсъди бъдещето и перспективите пред ансамбъла, и решението за назначаването на Мирослав Димитров на този пост е плод именно на това обсъждане. Много е важно да се разбере, че никой не иска да пречи на работата на ансамбъл „Пирин”, както и това, че повишеният контрол от наша страна е с цел да се въведе известен ред, който да помогне за развитието му, а не за да се “осакатява” съставът, да се уволняват хора и прочее”, каза кметът Р. Томов.

Той отбеляза още, че допуска възможността членове на ансамбъл “Пирин” да са въведени в заблуждение, което е провокирало реакцията им и решението да организират протест и подписка. Градоначалникът е категоричен, че бъдещето на ансамбъла е приоритет както за него, така и за целия му екип. “Бих искал да изясня, че решението ми да определя Димитров за главен художествен ръководител е изцяло на база разговорите, които проведохме, визията за развитие, която той споделя, както и безспорния опит, който има. Всякакви други спекулации по темата са напълно безпочвени и излишни”, категоричен е кметът на Благоевград.

Изненадващо спряганият за нов художествен ръководител Петьо Кръстев с отворено писмо отрече да има такива намерения.

„Държа да подчертая, че никъде публично не съм обявявал намерение да заемам каквато и да е бъдеща позиция в ансамбъла. Такова не е обявявано и от ръководството на община Благоевград”, отбелязва П. Кръстев и обяснява:

„Относно моята творческа дейност в ансамбъла съм учуден от отношението към мен най-малко поради причината, че мои произведения – авторски композиции и обработки, се изпълняват и до днес в ансамбъл „Пирин“ (въпреки неколкократното настояване от моя страна те да бъдат свалени от програмите). Недоумение буди фактът, че едновременно с отрицателното отношение към моята работа се използва моят интелектуален и творчески труд. Според мен всяко ръководство на община, избрано от своите граждани, има пълното право да изгради и реализира своите концепции.

Съществуването на ансамбъл „Пирин“ не би трябвало да се свързва само и единствено с неговото минало, когато той е създаден и реализира своята дейност в условията на конкретен политически и социален контекст, много различен от днешния. От изключително важно значение е неговият културен и творчески модел в условията и изискванията на съвременното общество, както и формирането на неговото бъдеще”, заявява в откритото си писмо Петьо Кръстев.

Конкурсът за поста главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин” предстои да бъде обявен.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *