Хотелиерите в Банско искат 1 млн. лв. компенсации за 8 декември

Един милион лева компенсация за туристическия бизнес в Банско заради пропуснатия студентски празник поиска председателят на новооснованата Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му на 8 декември сме имали “бедствено положение” за туризма. Банско е загубил около 10 000 студенти тази година. Толкова е бил броят им през 2019-а.

“Трябва да се подпомогнат хората, които бяха ударени. Банско трябва да получи 1 млн. лв. обезщетение – незабавно, с извънредна комисия на Министерския съвет”, заяви Драганов в интервю за bTV и допълни: “Ако за Нова година се затвори всичко, 35 милиона лева ще е щетата за хотелите, без ресторантската част”.

Драганов обяви още, че миналата година е имало 903 000 нощувки за този празник, като 606 000 от тях са били на българи. „Сега хотелите работят и не всички имат рум сървиз, защото това по категоризация е част от 4- и 5-звездните хотели”, допълни той.

Все пак Драганов посочи, че ако мерките паднат от 21 декември, това ще удовлетвори бранша – дори и без чуждестранните туристи.

“Туризмът е готов за зимния сезон, ако му се даде зелена светлина”, посочи той. По думите му в деня на обявяването на заповедта за затваряне на заведенията 3200 са били резервациите за Коледа и Нова година. Припомни още, че има и мерки за туризма – около 3 милиона лева за ски учители, аниматори и пр., 50 милиона за туроператорите.

От туристическия бизнес в Банско сигнализират и за проблем с мерките за подпомагане на фирмите, засегнати от ограниченията срещу коронавируса. Оказва се, че собственици на хотели и ресторанти все още не са получили обещаните средства по мярка 80:20 за август месец. А заради това сега не могат отново да кандидатстват за подпомагане.

За представителите на бизнеса както в курортния град в сферата на туризма, така и за всички представители на икономическите сектори тази подкрепа от държавата е изключително важна не само за да оцелеят финансово, но и за да могат да запазят по-голямата част от персонала си.

Оказва се обаче, че заради една чисто административна недомислица или грешка голяма част от представителите на бизнеса няма да могат да получат средствата си от мерките за подпомагане, които са обявени за втория транш поради простата причина, че все още не са получили средствата си за август месец. А представянето на отчети на фирмите е едно от условията, за да получат това подпомагане сега.

“Мярката 60:40 е доста добре оформена мярка. В първия и втория си вариант тя подкрепи доста от нашия сектор не само туристическия, а и транспорта. В края на октомври, т.нар. удължаване на мярката 60:40, която обхваща периода октомври -декември, изведнъж включи един срок за подаване на отчетни документи, който по никакъв начин не кореспондира нито с решение на Министерски съвет, нито с постановление на МС, а от едно съобщение в сайта на Агенцията по заетостта”, коментира пред БНТ Рая Вълкова, член на Управителния съвет на туристическия бизнес в Банско. Този срок означава до 20 октомври всички фирми да отчетат средствата за август и септември. Според нея обаче това няма как да се случи за сектор „Туризъм” и сектор „Транспорт”.

“Много от колегите не са получили пари за месец август по тази мярка от 290 лв. на човек и реално дори все още не знаят, че са изпуснали този срок 20 октомври и в момента, в който си подадат отчета, той ще бъде отхвърлен, както се случва с много фирми”, коментира Вълкова.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *