Хотелиерите в Баня отказаха да приемат студенти за 8 декември: Заради претенциите им печалбата е толкова малка, че трудно покриваме само щетите след тях

На 8 декември хотелите в разложкото село Баня няма да посрещат студенти. Масово от бранша отказват резервации не поради липса на интерес от страна на студентите, а заради проблемите, които създават, и щетите, които нанасят по време на престоя си. Базите все пак няма да останат празни и са заети от туристи, най-често семейства, които обичат СПА туризма.    „Причината е най-вече фактът, че студентите са много буйни и през годините сме имали горчив опит от студентски групи. Чупят бутилки, чаши, чинии, влизат в басейна пияни, влизат в пререкания помежду си.  Налагало се е да взимаме  допълнително охрана, за да въдворява ред. Посрещали сме и студенти, но само такива, които ги познаваме, и въпреки това пак се е случвало да има проблеми. Специално в нашия хотел са чупени щори, плочки заради изпусната бутилка, на вид дребни неща, но все пак си е щета, която трябва да бъде отстранена, преди да посрещнем други гости”, каза Александър Золотариов, чието семейство има хотел в селото.

Фактът, че тази година няма да има студенти в Баня, не учуди и бившата кметица Мария Юрганчева, която след изборите се завърна към семейния бизнес.

„Вече няколко  години не взимаме студенти и ни е по-спокойно. Четири поредни години си натрупахме достатъчно главоболия със студентски групи. Налагало се е да правим и ремонт след тяхното посещение. Една година бяха напръскали с прахов пожарогасител стените в един от коридорите, и това беше последния път, в който посрещахме студентски групи. Колегите също са много предпазливи и не съм учудена, че тази година никой няма да посреща студенти”, каза Мария Юрганчева, която допълни, че сред основните проблеми е и влизането в басейните в пияно състояние, което крие огромен риск от удавяне, тъй като  работното време на басейните е най-късно 20-21 часа и след това няма спасител.  

Отстъпките, които искат и очакват студентите за своя празник, също са сред причините те да не са желани. Хотелиери споделиха, че  минималната печалба, която им остава, не стига да се покрият нанесените щети.   

За разлика от Баня, в Банско и тази година ще има хиляди студенти. Там също има хотелиери, които отказват резервации, но повечето поемат риска.

„Притеснението го има отдавна, но винаги има рисков фактор. Все пак ние затова сме  хотелиери – да работим с всички групи, а и клиентите не са толкова много, за да можем да ги подбираме по качество”, каза общинският съветник Георги Думанов, който е и собственик на семеен хотел. Георги Думанов „Притеснението го има отдавна, но винаги има рисков фактор. Все пак ние затова сме  хотелиери – да работим с всички групи, а и клиентите не са толкова много, за да можем да ги подбираме по качество”, каза общинският съветник Георги Думанов, който е и собственик на семеен хотел.

Основният поток от студенти в Банско се очаква в събота. Повечето резервации са за пакети от два дни, 7-ми и 8-ми или 8-ми и 9-и, и включват  нощувка със закуска и празнична вечеря. Цените варират между  100-110 лева на човек в хотели, категория 3 звезди. Цените в  четиризвездните хотели пък варират в доста широки граници. Някои  са обявили почти същите цени от 120-130 лева на човек, други са с оферти от около 140 лева, а има и такива, чиито  пакети са на стойност около 180 лева.

Традиционно в дните около студентския празник ще има и засилено полицейско присъствие, за да се обезпечи сигурността, както на студентите, така и на жителите на Банско.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Мария Юрганчева

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *