Хотелиери в Банско: Работим на ръба, но не сме на загуба, продължава тенденцията за уикенден туризъм

Едва за зимния сезон може евентуално да се говори за някаква промяна в положителна посока за туризма, това смятат от хотелиерския бранш в Банско. Всичко зависи от мерките, които всяка една държава ще вземе, и постигнатия колективен имунитет до края на лятото.

За летния сезон очакванията на бизнеса не са големи и отново ще разчитат, както миналата година, основно на българския турист и минимална посещаемост от чужденци. За юни резервациите са минимални и продължава тенденцията за уикенден туризъм, като и тогава заетостта не е на 100%. Големите хотели разчитат основно на конгресния туризъм през този месец, а за юли и август резервациите все още са плахи. Причината е, че туристите изчакват и правят резервации в последния момент, за да са наясно с конкретните мерки, които ще действат при тяхното пътуване   

„Юни месец традиционно е слаб и специално ние разчитахме на конгресния туризъм. За съжаление още сме далече от нивата, които очаквахме. За юли и август също е рано да се правят прогнози, защото туристите като цяло очакват последния момент да видят дали могат да тръгнат на почивка. И за нас юли и август са най-силните от летния сезон, но е рано да се каже какви мерки ще вземат не само в България, но и съседните държави – Македония, Сърбия, Гърция. Към момента все още действат някои ограничения, като PCR тестовете например, и това натоварва бюджета на туристите. Моето мнение е, че към момента нищо не се е променило. Ако говорим за някаква промяна, лично аз смятам, че това ще бъде за зимния сезон. Летния почти няма да има чужденци и повече ще разчитаме на вътрешния туризъм. Надяваме се до зимата ваксинацията да обхване голяма част от населението на страните, защото чрез зимния туризъм Банско се крепи и разчита основно на чужденците.

Ние сме благодарни на българските туристи, но те няма как да спасят сезона. В момента работим на ръба, но не сме на загуба, за което трябва да сме благодарни. Следим какво се случва в съседните държави по отношение на ваксинацията, защото тя дава надежда нещата да тръгнат. В Турция вече са достигнали около 35% и се очаква до края на септември да постигнат около 70%  и да има вече един колективен имунитет. В Гърция също държат много на ваксинацията и мисля, че там са достигнали вече 50%. Румъния също се движи добре, остават Македония и Сърбия”, каза мениджърът на целогодишен петзвезден хотел в Банско Бурхан Немутлу.

По отношение на близките населени места, като Баня и Добринище, където също имат обект, Немутлу сподели, че там посещаемостта е по-висока, тъй като традиционно спа дестинациите са ориентирани към вътрешния пазар и не зависят от външния, както е Банско.

Очакванията на бизнеса в курорта са август отново да бъде най-силният през летния сезон и да компенсира юли, за който някои от хотелиерите прогнозират загуби.

Към момента в Банско работят няколко хотела, а туристите продължават да са основно българи. Чуждестранните посещения по местата за настаняване са единични, с изключение на апартаментните комплекси, където много граждани на други държави имат собствени жилища, а някои от тях отсядат в Банско за по-продължителен период или живеят постоянно в града.  

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *