Храмът в Кресна грейна с четири полилея и 126 лампи за празника, местните пуснаха в действие механизирано устройство за печене на агнета

С четири нови полилея с общо 126 лампи /сн. 1/ грейна за празника Голяма Богородица храм-паметникът “Св. Иван Рилски” в Кресна. Придобивката е дарение от жител, който пожелал да се запази името му в тайна. Още от рано сутринта църквата се изпълни със стотици хора /сн. 2/, архиерейският наместник на Санданска духовна околия отец Георги Танчев отслужи света литургия, а църковният хор огласи храма с песнопения.
В двора на църквата скоро ще бъде пусната в действие още една придобивка – шадраван с форма на кръст, изпълнен по модел от стари стенописи, изобразяващи сцената Исус Христос и Самарянката.
В Кресна от близо 100 г. Голяма Богородица е сред най-тачените християнски празници, затова и във вчерашния ден Общинска администрация и повечето държавни служби и фирми бяха обявили деня за неработен. Във всяка къща се печаха агнета и се посрещаха гости. На този ден братовчедите Петър и Кирил Врабски, както и съседът им Траян Станоев прибягнаха до едно скорошно изобретение, измайсторено от Георги и Тодор Врабски, а именно механизиран уред за автоматично печене на агне /сн. 3/. Така за домакините остана достатъчно свободно време да обърнат внимание на гости и приятели, докато “чекръкът” сам въртеше чевермето върху жарта.
БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *