ХРАНА ЗА ДУШАТА! ЮЗУ професорът А. Стоилов смени амплоато, стана галерист в Созопол

В амплоато на галерист от вчера е преподавателят във Филологическия факултет на ЮЗУ и бивш зам. ректор проф. Антони Стоилов. В първия ден на лятната си отпуска  известният езиковед и диалектолог смени горещия Благоевград с морския бриз на Созопол, където наскоро със сина на покойния художник Аргир Манасиев – Александър, откриха галерия в негова памет. 


Професорът по българска диалектология не се притеснил да обработва дъски за бъдещите рафтове на галерия „Арго“

„Приятели сме отдавна и около рождения ден на баща му, в началото на април, си говорихме как да го отбележим. Така се роди идеята да направим галерия „Арго“, какъв по-логичен „паметник“ за един художник?!“, обясни проф. Стоилов.Двамата съдружници сами ремонтирали помещението за новата си галерия

Двамата с Александър Манасиев решили заради наближаване на летния сезон като начало да ситуират галерията в Созопол, където синът на покойния благоевградски живописец и съпругата му държат арт магазинче. Сами ремонтирали и оборудвали помещение в старата част на Созопол, а професорът по българска диалектология се доверил на нюха и контактите на съдружника си в арт средите, като и двамата били на едно мнение – да заложат предимно на български автори, при това утвърдени творци.


Собствениците с момичето, на което поверили продажбите (вдясно) при  откриването на арт пространството, посветено на художника Аргир Манасиев

На въпрос защо в Созопол, а не в Благоевград са ситуирали галерията си „Арго“ проф. Стоилов бе откровен: „Благоевград е един обикновен работнически град, а както е тръгнало, упорито се превръща в безработнически. Народът е по-скован, провинция в лошия смисъл на думата, и няма голям пазар за изкуство. В Созопол има живот, управата, подобно на Банско, организира непрекъснато арт събития и фестивали, които привличат публика и артисти от цялата страна и чужбина. Затова го предпочетохме за лятото, а през зимата смятаме да преместваме галерията си в Банско“, разкри проф. Стоилов. А новата си страст той нарече храна за душата, също като книгите и музиката, които обича.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

3 Коментара

 1. Богдан

  Само тоя парапитек ни липсваше в Созополис!Да се метне от “Паликарито”!Тоя цървул го раздава буржоа!Смях,смях,смях!

  Отговори
 2. Ванче

  Само тоя парапитек ни липсваше в Созополис!Големия буржоа-цървул!?Трагедия!

  Отговори
 3. Да Винчи

  Да е известен, с какво ли? Май с това, че давал изпити на момите на бели чаршафи, а на момците на бели покривки (по негови думи)… Сега поне ще е най-добрият галерист между “професорите” на ЮЗУ и най-добрият професор сред галеристите.

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *