Хранителният магазин „Валентино“, взет на прицел от живеещите в кооперацията заради нощния шум, затвори врати

Хранителният магазин „Валентино“ в Благоевград, който бе взет „на мушка“ от живущи в кооперацията заради нощния шум, затвори врати. Търговският обект на ул. „Владо Черноземски“ №31В е опразнен и на вратата има обявление, че се отдава под наем. Досегашният наемател си е събрал багажа в началото на месеца, каза продавачка от съседния магазин, така нареченото „табаче“. Предположенията са, че е фалирал. Припомняме, че миналата есен Камелия Балабанска, Данаил Давидков, Светлана Накова, Кирил Богушев и др. подадоха жалба до кмета, до председателя на ОбС и до омбудсмана, че не могат да спят от шума, който се вдига през нощта от клиенти на хранителния магазин „Валентино“, който се намира на партера в жилищната им кооперация.

Заместник-кметът по обществения ред, сигурност и спорт в общината Любен Милев реагира светкавично, като разпореди на собственика на магазина Валентин Христов в 7-дневен срок да намали денонощното си работно време съгласно чл. 6, ал. 2 от Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на община Благоевград, като от ноември до март работи от 7.00 до 22.00 часа, а от април до октомври работното време да е от 7.00 до 23.00 часа. Търговецът бе предупреден, че ако не мине на този работен график, при установяване на първо нарушение го грози глоба от 3000 до 6000 лв., а при повторно нарушение – от 5000 до 12 000 лв.  Предупреждението изглежда не беше стреснало наемателя, тъй като магазинът не спазва работното време и хората, чиито спални са към улицата, не могат да заспят, заяви тогава Сашка Атанасова.

 „Живеем в кооперацията от 6 години и за съжаление за нас възниква втори път идентичен проблем. Преди 4 години на „табака“ в партера на кооперацията бяха определили денонощно работно време и клиентите нарушаваха спокойствието ни през нощта. След многобройни наши жалби, сигнали, заявления за достъп до обществена информация и т.н. до тогавашния кмет Атанас Камбитов дори се стигна до изготвяне на проект за изменение на общинската наредба, с оглед гарантиране на правото ни на сън и спокойствие за времето от 23.00 до 7.00 часа сутринта. Тогава общинските власти, за да избегнат тромавата процедура по изменение на общинските наредби, успяха неформално да убедят наемателя на табака, че не може в сграда с режим на етажна собственост сам да определя денонощен режим на работа на магазина без съгласието на собствениците, вследствие на което той сам промени работното време на табака и проблемът приключи. Оттогава  се радвахме на тишина и спокойствие нощно време, докато в началото 2020 г. на партера се настани „Валентино 2020“ ЕООД, като хранителен магазин и определи денонощно работно време. В малките часове през нощта, най-вече за времето от 23.00 до 2.00 часа, непрекъснато пред магазина спират автомобили, за да пазаруват, тряскат се врати, от колите бумти силна музика, клиентите говорят на висок глас, викат, смеят се и т.н. Често младежки компании паркират по 2-3 коли пред кооперацията ни, купуват алкохолни или тонизиращи напитки и си правят сбирки и разбор нощно време под спалните ни. Шумът е невъобразим и не позволява да спим“, разказа пред репортер на „Струма“ Сашка Атанасова.

За да няма инцидентно решаване на проблема, тя самата направи искане до председателя на ОбС – Благоевград Андон Тодоров за промяна в Наредбата за търговска дейност, в която да се лимитира работното време за магазините, находящи се в жилищни сгради. Идеята е задвижена и предстои да се направи обществено обсъждане.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *