Храните, които моментално успокояват подутия стомах

Подутият стомах носи не само неприятно усещане, но понякога и болка

Почти няма жена, на която да не й се е случвало да се сблъска с дискомфорта от подуване на стомаха. Чувството за тежест, затруднение при дишане и в някои случаи остри болки, най-често съпътстват подутия корем.

Причините за подуване на стомаха са най-различни: от преяждане, през невъзможност да усвоите твърде разнообразна храна, до непоносимост към глутен.

Ако не страдате от заболяване като колит, гастрит или язва, то тогава има как да успокоите подутия си стомах много бързо, без да прибягвате към лекарства. 

Има някои храни, които моментално ще намалят подуването и отново ще се почувствате комфортно и ще си върнете плоския корем. Те регулират храносмилането и помагат на стомаха по-бързо и лесно да разгради приетата храна. 

Ето и кои са тези храни:

Авокадо. Благодарение на комбинацията от протеин и полезни мазнини, стомахът работи на пълни обороти, тъй като получава най-необходимото и така по-бързо се справя с проблемите и дискомфорта.

Кисело зеле. Бактериите, съдържащи се в киселото зеле, забързват метаболизма и от там процеса на храносмилане се засилва.

Пълнозърнести продукти. Докато преработката на белия хляб отнема повече време на стомаха, то нерафинираните продукти като пълнозърнестите, се усвояват по-лесно и забързват работата му.

Ябълков оцет. Киселинността на оцета забързва храносмилането, регулира нивата на ph и убива бактериите, които затрудняват обработката на храна. Ако ви е трудно да го приемате, добавете малко канела, вода или стевия.

Леща. Съдържащото се желязо в лещата помага на кислорода да стигне до всяка част на тялото, а фибрите забързват метаболизма – поради това приемът на леща помага на тялото да се справи по-бързо с подуването.

Сладки картофи. Те съдържат много фибри и витамини, които влияят чудесно върху чревната флора, а когато са приемани топли, също успокояват подутия стомах.

Ядки. Високото съдържание на протиеини в ядките, кара метаболизма да работи на по-бързи обороти, поради което се забързва и обработката на храната, която е довела до подуване.

Сьомга. В нея има много протеини и полезни мазнини, които намаляват подуването, а поради плътната си текстура стомаха използва повече енергия, за да я разгради, което отново забързва процеса на храносмилане.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *