Храните, които убиват щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е много важен, но и особено чувствителен орган. Функциите ѝ могат да бъдат нарушени дори при неправилно хранене. Има продукти, които са особено вредни за нея.

Обикновеното зеле и броколите са полезни и вкусни зеленчуци, които, за съжаление, могат да нарушат естествения баланс на йод в организма и да повлияят на способността на щитовидната жлеза да го усвоява. Добрата новина е, че в обработен вид зелето е напълно безопасно. Соята и соевите продукти не се препоръчват на хора, които приемат хормони за щитовидната жлеза: изследвания показват, че през първия час след хранене усвояването на хормоните спира. Ако имате нарушения във функциите на щитовидната жлеза, ще се наложи да се откажете от соята и соевите продукти, включително и от соевото мляко и соевия сос.

Глутенът също е сред убийците на щитовидната жлеза, пише Ретро.бг. Всички храни, в които той присъства, трябва да бъдат премахнати от менюто на хора, страдащи от хашимото. Не по-малко опасни са и някои видове риба като тон скумрия, риба меч. Те имат високо съдържание на живак, който по химически състав наподобява йода, активно се поглъща от щитовидната жлеза и се натрупва в организма. Високото съдържание на живак не само затруднява изработката на хормони от щитовидната жлеза в достатъчно количество, но и повишава риска от развитие на автоимунни заболявания.

Ако имате проблем с щитовидната жлеза, ще се наложи да ограничите сладките храни. По правило нарушенията във функциите ѝ ни правят уязвими пред диабета, а захарта е фактор, който повишава риска от поява на това заболяване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *