Храни, които ни помагат при тревожност

Тревожността е особено емоционално и психично състояние, което не е за подценяване. За да се справим с тревожността, се налага да работим върху себе си и/или променим факторите, които го предразполагат. Изисква се буквално цялостна промяна на ежедневните навици и ревизия на собствения светоглед. Освен техниките, които могат успешно да ни помогнат при тревожността, можем да помогнем на организма в справянето със стреса. Тези храни доставят и полезни нутриенти за функционирането на мозъчните зони, от които зависи личното ни вътрешно балансиране.
Ето някои храни, които се сочат от експерти и могат да ни бъдат от полза:
Селенът е един от най-ценните антиоксиданти, които предотвратяват клетъчното увреждане и възпалителните процеси в организма. Сочен е като необходим при състояния като тревожност, промени в настроението, при наличие на проблеми с щитовидната жлеза, освен че като цяло има антиканцерогенно действие. Богати на селен са бразилските орехи, но добър негов източник са също така и гъбите и соята. За да се чувстваме в емоционална кондиция са ни необходими 400 микрограма селен на ден, което се осигурява с 3-4 бразилски ореха.
Друго важен елемент за функционирането на мозъка и предотвратяване на възпалителни процеси на клетъчно и междуклетъчно ниво са полезните мастни киселини, които са обединени под названието омега-3. Това са алфа-линоленова (ALA), ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Последните две имат значение за регулирането на невротрансмитери, от които зависи мозъчното здраве и запазване на отлични когнитивни функции. На база проведени изследвания се съди, че те подобряват състоянието при тревожност. За целта е необходимо да си осигурим най-малкото две порции мазна риба на седмица, за мъжете те трябва да бъдат три. Мазни видове риба са: сьомга, скумрия, пъстърва и други, за предпочитане отглеждани максимално близко до естествените им условия.
Рибата също така е богата на витамин Д – витамин, който все повече нови изследвания показват, че е свързан с поддържане на емоционалния ни тонус. Когато си го осигуряваме достатъчно, означава, че освен за костното здраве, полагаме и превантивни грижи срещу депресия, тревожност и други психични разстройства. Подобрява състоянието при сезонно афективно разстройство.
Освен в рибата, витамин Д се намира в яйцата, млякото и млечните произведения.
Яйцата са ценни за психичното ни здраве, защото те са най-здравословния носител на триптофан. Такъв се намира и в какаото, което, ядем под формата на шоколадови изделия, а те знаем, са богати на захари и мазнини. Триптофанът е аминокиселина суровина за получаването на серотонин в организма. Това е основен невротрансмитер, участващ в регулирането на емоциите, съня, паметта и поведението – общо казано, подобрява функционирането на мозъка, което пък благоприятства овладяването на тревожността отвътре.
Шоколадът действително е храна за мозъка. Колкото е по-наситен на какао, толкова по-полезен и ефективен е за целта. Освен триптофан, той е богат на ценни флавоноиди – които предотвратяват възникването на възпалителен процес при нервните клетки, загубата на мозъчни клетки и допринасят за подобряване на кръвотока в мозъка. Достатъчни са ни 40 г черен шоколад, за да редуцираме лошите ефекти на стреса и подобрим настроението. Десертът е източник и на магнезий, който също потиска симптомите на депресията.
Какво още да си осигурите?
Калий – за да се регулира електролитния баланс в организма и кръвното налягане, освен симптомите на стреса и тревожността; цинк – есенциален за мозъчното и нервно функциониране и развитие и справяне с лошото настроение. Калий и цинк се съдържат в ядките, особено в тиквените семки. При някои хора ниските стойности на витамин Е стават фактор за тревожност и депресия. Този витамин също може да се осигури чрез ядки, най-добър негов източник от тях е отново бразилският орех.
Ползвайте за подправка куркума – куркуминът понижава оксидантния стрес и възпалителните процеси и поддържа ДНК- то ни. Действа за намаляване на тревожността, което се е констатирало в научно проучване при хора с наднормено тегло и затлъстяване.
Чаят от лайка е полезен заради противовъзпалителните, антибактериални, антиоксидантни и успокояващи свойства, което освен на организма цялостно се отразява и на благосъстоянието на ума.
Киселото мляко, което съдържа полезните лакто- и бифидобактерии, се оказва изключително полезно за мозъчното здраве. От полза е при хронични заболявания, когато възпалителните процеси текат на много нива, което се отразява и на мозъчните функции. Особено ценен за деца и млади хора, показват и нови проучвания. То и всички ферментирали млечни и соеви продукти допринасят за усещането за щастие.
Зеленият чай е полезен заради антиоксидантите си и теанина. Аминокиселината стимулира синтеза на серотонин и допамин, което работи за постигането на релакс и спокойствие. 200 мг в ежедневната диета, получени чрез консумация на полезни безалкохолни напитки и чай от листата му, могат да ни възвърнат самочувствието.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *