Хронология на скандала с Валери Симеонов

Четири седмици родителите на деца с увреждания протестираха с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов след като той нарече майките „кресливи жени” с „уж болни деца”. На извънредно съвещание в МС тази вечер той подаде оставка, а премиерът я прие.

Вижте хронологията на скандала:

На 16 октомври. Валери Симеонов коментира протеста на майките на деца с увреждания пред партийната телевизия на НФСБ. Думите му отприщиха масово недоволство и искания за оставка на вицепремиера.

„Eдна група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях.“

Първо Симеонов обясни думите си във „Фейсбук”.

„Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума.”

Няколко дни по-късно, подкрепен от работодателите, Валери Симеонов заяви, че ще подаде оставка само ако политическият съвет на коалицията му я поиска. Иначе нямало причина.

„Човек не подава оставка затова, че казва истината. Боли, не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи, категорично“, каза Валери Симеонов.

23 октомври, 2018г.

И след среща с Обединените патриоти, извинение отново не последва, оставка – също.

„Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че да кажа, че тези деца се преструват? Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал“, каза Валери Симеонов.

24 октомври – След среща при Борисов на партньорите в управлението Валери Симеонов се извини.

„По настояване на коалиционния съвет аз поднасям своите изявления към тези които са се почувствали обидени“.

Близо месец по-късно, оставка не последва, но и протестите с исканията за такава не спряха, пише btv.

През март 2017 г. Валери Симеонов заедно с колеги от Обединени патриоти участва в блокада на границата с Турция. Имаше и сблъсък с възрастна жена, която иска да пресече границата.

Няколко месеца по-късно – юни 2017 г., той отново брани границата. Този път от критиките на опозицията, че оградата при Турция е компрометирана. „Това е великата българска ограда. Ще го повтарям до смъртта си”, обяви вицепремиерът.

Декември 2017 г. Симеонов атакува премиера Бойко Борисов заради втория лифт в Банско: „Борисов компрометира и саботира директно, в очите ми, моето предложение, което беше съгласувано с всички министерства за промяна на концесията”.

През лятото на 2018 г. Симеонов продължи участията си в шумни акции срещу шума от заведенията по Черноморието.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *