Хрупкави банички

Вкусът и ароматът на баничките предизвиква апетита на всеки почитател на истинската българска кухня. Те радват семейството за неделната закуска, но също и могат да представят домакинята пред важни гости. Баницата не е само закуска, защото може да се сервира и за вечеря с купичка кисело  мляко.

Този тип традиционни печива имат много варианти като съчетание на продукти и вкусове, а също като начин на приготвяне. Те може да са вити, дърпани, къпани, с готови кори или с домашно точени листи. Плънките им може да съдържат яйца, сирене, спанак, кайма и т. н. Всяка фамилия има свои рецепти, предавани от поколение на поколение.

Днес ви предлагаме лесни за приготвяне хрупкави домашни банички, които да сервирате за закуска през уикенда.

Необходими продукти:

 1 пакет готови кори за баница (400 грама)

1/2 ч.ч. газирана вода

1/4 ч.ч. прясно мляко

100 мл. олио

1 голямо или 2 малки яйца

300 грама сирене

Начин на приготвяне:

Първо приготвяме плънката. Разбиваме в купа яйцата и към тях добавяме газираната вода, млякото и олиото. Разбъркваме докато стане хомогенна смес.

Вземаме една кора и я поръсваме с малко олио, което разнасяме навсякъде с помощта на силиконова четка. Отгоре поставяме втора кора и също я намазваме с олио. След това трета кора, но този път разпределяме и малко от яйчно-млечната смес, която също може да се разнесе с четка. Поставяме четвърта кора и отново слагаме от сместа.

След това разпределяме част от сиренето в единия край на корите по дължина, като по средата почти не се слага смес, защото от тези кори ще се получат две банички. Навиваме корите по дължина, след което разделяме по средата с нож. Внимателно ги поставяме върху хартия за печене или намазана с олио тава. Следващите банички приготвяме с по три кори, като само първата намазваме с олио, а следващите две – с яйчна смес, след това се постъпва по същия начин като с първите банички.

След като се изразходва цялото количество кори, остава много малка част от сместа с яйца и мляко. Подреждате баничките в тавата и отгоре може да направите по 2-3 малки разреза на всяка. Останалата смес се разпределя с лъжица върху всяка баничка. Оставям ги така за 4-5 минути, след което слагаме тавата в напълно загрята фурна на 180-200 градуса. Пекат се докато станат златисти на цвят и много хрупкави.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *