Хр. Манчев с предпенсионен проект за II ОУ в Благоевград, включващ надстройки, полуподземна столова, панорамен асансьор, озеленен покрив, стъклен под…

Процедура за мегаремонт, определен като реконструкция, стартира II ОУ “Димитър Благоев” в Благоевград по идеен проект на директора Христо Манчев, целящ “привеждането на училището към нормите на общодостъпна среда, хигиенните и противопожарни норми”.
Инвестиционното намерение на училището, което е в центъра на Благоевград, касае сериозно разширяване на 3-етажната сграда със застроена площ от 698 кв.м, разположена върху 3247 кв.м. Плановете на Манчев са върху сградата да се направи надстройка на един етаж, след като се усвои подпокривното пространство и се реконструира целият покрив, с което настоящите 17 класни стаи ще станат 24. След ремонт на гимнастическия салон и реконструкция на покрива му той също ще се извиси с една надстройка, в която ще се приюти вторият училищен салон.
Освен че ще расте на височина, училището ще се разраства и надолу – плановете са за полуподземна столова за 200 деца в североизточната част на двора с топла връзка към основната част на сградата и плосък озеленен покрив над нея. Ще бъдат покрити входовете и изходите на училището с поликарбонат до уличните тротоари и ще се постави панорамен асансьор, отговарящ на изискванията за достъп на хора в неравностойно положение. Планиран е още ремонт на логопедичния и медицинския кабинет, на дългата близо 250 метра ограда около училището, както и осигуряване на достъп до двора с велосипеди и възможност за извозване оттук с автобуси и автомобили на учениците. Сред атрактивните приумици е пасарел /стъклен под/ за втори вход от ул. “Ст. Стамболов”.
Ремонтът предвижда още разширение на съществуващите вътрешни електрически, ВиК и отоплителни инсталации, без да се увеличава техният капацитет, както и промяна на вида на горивото към газ.
“Идеята за този проект е моя, защото това беше един от вариантите училището да мине от двусменен на едносменен режим, намерих архитект и го направихме”, обясни Хр. Манчев, който вече се готвел за пенсиониране и искал да остави след себе си нещо наистина модерно.
По идея на кметската управа Манчев пуснал идейния проект за съгласуване по институциите и към момента има положителни становища от Пожарна безопасност и РИОСВ – Благоевград. Колкото и бързо проектът да се извърти из институциите, до започване на строителството обаче е далеч, защото поне тази година пари за реконструкция на II ОУ не са предвидени в инвестиционната програма на общината. По груби изчисления на Манчев става въпрос за около 1,5 млн. лв., но тепърва общината ще прави по-точни изчисления и ще преценява какво от проекта може да си позволи.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Факт

    Точно след пет години децата в основните училища ше намалеят с 10%. А след още 10 години ще рестартират Първо и Помощното училища, защото само в тези квартали ще има достатъчно деца.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *