Художникът емигрант Алцек Мишев след 48 г. се върна в Дупница и призна: Започнах да рисувам заради този град с най-хубавия декор – Рила планина, но комунистическият модернизъм го е съсипал, разрушил е атмосферата

Известният художник, роден в Дупница и обявен за почетен гражданин на града през 2018 г., Алцек Мишев се върна в родния си град след 48 години. Той бе придружен от съпругата си Елеонора, която е италианка и е архитект по професия, сина си Марко, който е кинорежисьор, и дъщеря си  Вероника, която завършва агрономство. Организатор на посещението в Общинска художествена галерия „Околийска къща“ беше  съветникът Костадин Костадинов, по чието предложение Алцек Мишев получи званието  „Почетен гражданин на Дупница“.

Ето какво сподели на брифинг пред медиите Алцек Мишев: „Хем съм развълнуван, хем съм спокоен. Това означава, че така трябваше да станат нещата. Дупница я помня по следния начин и често го казвам: Аз излизах за училище по-рано от другите ученици от улица „Опълченска“ и отивах към гарата. След това се връщах по главната улица, за да гледам табелките на обущарите и шивачите. Да гледам буквите как са нарисувани и какви сенки са им сложили, има ли някои с „ъ” накрая и какви са цветовете, съчетанията… Това е моята художествена галерия, в този град, в който имаше един академик Топлийски, който беше сценограф на театъра и който дойде най-накрая да ми види картинките. Този град сега не съществува, защото се направи най-лошото нещо, което можеше да се случи – комунистическият модернизъм. Този град е съсипан чрез разрушаването на тая чудесна европейска атмосфера, която имаше. Това беше град с най-хубавия декор – Рила планина, българския Гренобъл.

Станах художник заради самия град, заради този декор – планината, заради самата атмосфера…“, разказа за своето детство Алцек Мишев.

Неговият прадядо Иван Зограф е рисувал стенописи в Рилската света обител. „Станал съм художник, защото баба ми, която е дъщеря на Иван Зограф от Кочериново, кмет след освобождението, който е криел Левски в бъчвата  и създал революционния комитет в Кочериново, ми казваше на 3-4 годинки, че трябва да продължа работата на прадядо ми Иванчо. И аз продължих, и станах художник. Моят баща Любимир Мишев е бил председател дълги години на Туристическото дружество в града, той заедно с неговите приятели с голям ентусиазъм възстановиха хижа „Скакавица“, а също така е бил дългогодишен председател на хор „Марек“, горд е със своя род Мишев.

През 1971 година емигрира в чужбина. В Италия се запознава с архитектката Елеонора, с която създават семейство. Имат син Марко, който е режисьор, и дъщеря Вероника, която завършва агрономство. Уредникът на Общинска художествена галерия Катя Йоцова покани Алцек Мишев да направи изложба в родния си град, а той прие и заяви, че има желание да направи една голяма картина в сградата на община Дупница, но за целта ще се търсят спомоществователи. „Трябва да дойда и да поработя за славата на моя роден град, ако не го направя, какъв дупничанин съм“, заяви  г-н Алцек Мишев.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *